• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

DotNet Interview Questions Answers

Question 1 : What’s a Windows process?

Answer 1 : It’s an application that’s running and had been allocated memory.

Question 2 : What is a formatter?

Answer 2 : A formatter is an object that is responsible for encoding and serializing data into messages on one end, and deserializing and decoding messages into data on the other end.

Question 3 : What is ADO .NET and what is difference between ADO and ADO.NET?

Answer 3 : ADO.NET is stateless mechanism. I can treat the ADO.Net as a separate in-memory database where in I can use relationships between the tables and select insert and updates to the database. I can update the actual database as a batch.

Question 4 : How to manage pagination in a page?

Answer 4 :   Using pagination option in DataGrid control. We have to set the number of records for a page, then it takes care of pagination by itself.

Question 5 :   Can the validation be done in the server side? Or this can be done only in the Client side?

Answer 5 :   Client side is done by default. Server side validation is also possible. We can switch off the client side and server side can be done.

Question 6 : How do you validate the controls in an ASP .NET page?

Answer 6 : Using special validation controls that are meant for this. We have Range Validator, Email Validator

Question 7 : What is view state?

Answer 7 :   The web is stateless. But in ASP.NET, the state of a page is maintained in the in the page itself automatically. How? The values are encrypted and saved in hidden controls. this is done automatically by the ASP.NET. This can be switched off / on for a single control

Question 8 : What is smart navigation?

Answer 8 : The cursor position is maintained when the page gets refreshed due to the server side validation and the page gets refreshed.

Question 9 : How ASP .NET different from ASP?

Answer 9 : Scripting is separated from the HTML, Code is compiled as a DLL, these DLLs can be executed on the server.

Question 10 : How is .NET able to support multiple languages?

Answer 10 : A language should comply with the Common Language Runtime standard to become a .NET language. In .NET, code is compiled to Microsoft Intermediate Language (MSIL for short). This is called as Managed Code. This Managed code is run in .NET environment. So after compilation to this IL the language is not a barrier. A code can call or use a function written in another language.

DotNet Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners