• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

BlueTooth Interview Questions Answers

Question 1 : Why is Bluetooth 2.0 better?

Answer 1 : The main features of Bluetooth Core Specification Version 2.0 + EDR are: • 3 times faster transmission speed (up to 10 times in certain cases) • Lower power consumption through reduced duty cycle • Simplification of multi-link scenarios due to more available bandwidth • Backwards compatible to earlier versions • Further improved BER (Bit Error Rate) performance

Question 2 : How many devices can communicate concurrently?

Answer 2 : A Bluetooth device playing the role of the “master” can communicate with up to 7 devices playing the role of the “slave”. This network of “group of up to 8 devices” (1 master + 7 slaves) is called a piconet. A piconet is an ad-hoc computer network of devices using Bluetooth technology protocols to allow one master device to interconnect with up to seven active slave devices (because a three-bit MAC address is used). Up to 255 further slave devices can be inactive, or parked, which the master device can bring into active status at any time.

Question 3 : How secure a Bluetooth device is?

Answer 3 : Bluetooth uses the SAFER+ algorithm for authentication and key generation. The E0 stream cipher is used for encrypting packets. This makes eavesdropping on Bluetooth-enabled devices more difficult.

Question 4 : What are the problems with older versions (1.0 and 1.0 B)?

Answer 4 : Versions 1.0 and 1.0 B had numerous problems and the various manufacturers had great difficulties in making their products interoperable. 1.0 and 1.0B also had mandatory Bluetooth Hardware Device Address (BD_ADDR) transmission in the handshaking process, rendering anonymity impossible at a protocol level, which was a major setback for services planned to be used in Bluetooth environments, such as Consumerism.

Question 5 : What are Different Classes in Bluetooth?

Answer 5 : Bluetooth is a radio standard and communications protocol primarily designed for low power consumption, with a short range (power class dependent: 1 meter, 10 meters, 100 meters) based around low-cost transceiver microchip in each device. Bluetooth lets these devices communicate with each other when they are in range. The devices use a radio communications system, so they do not have to be in line of sight of each other, and can even be in other rooms, so long as the received power is high enough.

Question 6 : What are Bluetooth profiles?

Answer 6 : A profile is a description of how to use a specification to implement a particular function. The International Standards Organization (ISO) first came up with the idea of profiles. In Bluetooth, there are several profiles available and they are arranged in a hierarchical fashion. For example, in order to use the headset profile, a device must also include the lower level profiles such as the serial port and general access profiles.

Question 7 : What are some of the uses of Bluetooth?

Answer 7 : Depending on the Bluetooth profiles included on the device, Bluetooth technology has the capability to wirelessly synchronize and transfer data among devices. The Bluetooth audio capabilities can be used for headset and hands free applications. The exact functionality provided by a Bluetooth enabled device depends on the Bluetooth profiles included.

Question 8 : What is Piconet?

Answer 8 : A collection of devices connected through Bluetooth technology in an ad hoc fashion.

Question 9 : What is Airport?

Answer 9 : Airport is a wireless communications system, like Bluetooth. It is based on the IEEE 802.11 recommendation. It also uses 2.4 GHz frequency band, but its range is about 45 meters and it boasts a transmission speed of 11 Mbit/second. It is developed by Lucent Technologies.

Question 10 : Why can Bluetooth equipment integrate easily in TCP/IP network?

Answer 10 : Because Bluetooth uses wireless LAN standards IEEE for data transmission.

BlueTooth Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners