• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

SAP Module Interview Questions Answers

Question 1 : How are the byproducts taken care of in subcontracting?

Answer 1 : Byproducts can be taken care of by defining them in the BOM Tell me about the various movement types and usage. 101 – GR in unrest. use 103 – GR in Blocked stock 105 – Release from Block to Unrest. use stock. 122 – Return to vendor from unrest. use stock. 124 – Return to vendor from blocked stock 301 - Plant to Plant tfr. 309 – Material to Material tfr. 311 – Tfr. from stg loc to stg loc 261 – Issue for consumption. 411 – Taking consignment stock into own stock. 551 – Withdrawal for scrapping. Etc.

Question 2 : How do you configure electronic bank statement?

Answer 2 : 1. Following is the sequence of configuration to be done for Electronis Bank Statment(EBS): 1. create Tranaction types( which helps you group all the house baks with same External transaction code). 2. assign them to house banks. 3 create and define posting rule keys . 4 assign them to external transaction codes. external transaction codes are bank specific codes for buisness tranactions( which it issues in each EBS) each one for each type of payment. eg. transfer order, foreign transfer,bill of exchange etc. 5 define posting specification for G/L posting as well as subledger posting 6. define account symbols(which determines the G/L account to be posted to) and assign them to posting keys. 2. 1. Create account symbols 2. Create gl accounts ans assign t account symbols 3. Create posting keys: 4. Posting rules 5. Assing external transactions

Question 3 : How do you configure manual bank statement?

Answer 3 : configuration is required during electronic bank statment not in mannual bank stament. In mannual bank statment you just have to enter the data on screen and save it.

Question 4 : How do you create movement types? What are the steps involved? When will you recommend a new movement type?

Answer 4 : A movement type can be created using T code OMJJ. Copying an existing movement type and modifying the field contents can create a new movement type. The SAP system is delivered with some pre-defined movement types from 100 to 899. 900 onwards can be used for customized movement types.  

Question 5 : How do you get the Sales Order (S.O) No. from the Delivery Order?

Answer 5 : There are 2 ways through which you can see the reference of the documents. 1) Through Document Flow 2)Enter the delivery-> Go at the item level and select TAB PREDECESSOR DATA tab and you can see the reference order number.

Question 6 : How does the PO pick up the pricing schema?

Answer 6 : The pricing procedure assigned to a vendor has a calculation schema attached to it. This schema defines the various conditions’ pre-requisite, calculation & sequence in the PO. Generally, only one type of pricing procedure is followed for all the vendors.

Question 7 : How does the system calculate taxes?

Answer 7 : Based on the calculation schema of that condition and based on access sequence assigned to it.

Question 8 : How is bank reconciliation handled in SAP?

Answer 8 : The following are the steps for BRS: 1. Create Bank Master Data - This can be created through T.Code FI01 or you can also create the house bank through IMG/FA/Bank accounting/Bank account 2. Define House Bank 3. Set up Bank selection payment programe- IMG/FA/ARAP/BT/AUTOIP/PM/Bank selection for payment prg. a. setup all co codes for payment transaction - Customer and vendors b.setup paying co codes for payment transactions c.setup payment method per country d.setup payment method per co code for payment transaction e.setup bank determination for payment transaction Please go for Cheque mangement using T code FCHI (IMG/FA/ARAP/BT/OP/AutoOp/PaymentMedia/CheckManagement) and for void reasons FCHV. You can create Bank Reconcilliation statement by TC FF67 (SAP/AC/Treasury/CashManagement/Incomings/ManualBankStatement) . Don't forget to keep the opening Balance as zero. Use FBEA for post process. All the steps together will lead to (FF67) Bank reconciliation statement.

Question 9 : How is scrap accounted in subcontracting?

Answer 9 : The scrap or the process loss can be adjusted while doing a quality inspection of the material received after subcontracting.

Question 10 : How the Price determination process works in SAP-MM?

Answer 10 : Price determination process: Create a Price schema Add a condition type if required Asssign Access sequence to the condition type. Create a condition table and specify flds required. Create a cond. rec. The price schema for the particular mat. has a cond type. This pricing will trigger the Price determination process. Basically the access sequence assigned to the cond type will search the cond table to find the particular cond. rec. and determin the price.

SAP Module Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners