• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Ado.net Interview Questions Answers

Question 1 : Is XML is a component of ADO.NET ?

Answer 1 : The answer of this question is always Yes because XML is an important component of ADO.NET architecture .ADO.NET use XML to store and transfer data.We not have to convert data to XML format.Datasets helps XML to integrate with ADO.NET. XML schema plays a role to get table definition,column,datatypes and constraints helps DataSet.

Question 2 : What are good ADO.NET object(s) to replace the ADO Recordset object?

Answer 2 : There are alot...but the base once are SqlConnection, OleDbConnection, etc...

Question 3 : What is the role of the DataReader class in ADO.NET connections?

Answer 3 : It returns a read-only, forward-only rowset from the data source.  A DataReader provides fast access when a forward-only sequential read is needed. 

Question 4 : What are advantages and disadvantages of Microsoft-provided data provider classes in ADO.NET?

Answer 4 : SQLServer.NET data provider is high-speed and robust, but requires SQL Server license purchased from Microsoft. OLE-DB.NET is universal for accessing other sources, like Oracle, DB2, Microsoft Access and Informix.  OLE-DB.NET is a .NET layer on top of the OLE layer, so it’s not as fastest and efficient as SqlServer.NET. 

Question 5 : What is the wildcard character in SQL?

Answer 5 :   Let’s say you want to query database with LIKE for all employees whose name starts with La. The wildcard character is %, the proper query with LIKE would involve ‘La%’. 

Question 6 :   What connections does Microsoft SQL Server support?

Answer 6 :   Windows Authentication (via Active Directory) and SQL Server authentication (via Microsoft SQL Server username and password).

Question 7 :   What does the Initial Catalog parameter define in the connection string?

Answer 7 : The database name to connect to.

Question 8 :   Explain ACID rule of thumb for transactions.

Answer 8 :   A transaction must be: 1.       Atomic - it is one unit of work and does not dependent on previous and following transactions. 2.       Consistent - data is either committed or roll back, no “in-between” case where something has been updated and something hasn’t. 3.       Isolated - no transaction sees the intermediate results of the current transaction). 4.       Durable - the values persist if the data had been committed even if the system crashes right after. 

Question 9 : Whate are different types of Commands available with DataAdapter ?

Answer 9 : SqlDataAdapter has SelectCommand, InsertCommand, DeleteCommand and UpdateCommand

Question 10 :   Between Windows Authentication and SQL Server Authentication, which one is trusted and which one is untrusted?

Answer 10 : Windows Authentication is trusted because the username and password are checked with the Active Directory, the SQL Server authentication is untrusted, since SQL Server is the only verifier participating in the transaction.

Ado.net Contributors

Rajeev Katiyar

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners