• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Biztalk Interview Questions Answers

Question 1 : At high level, what do Receive Ports and Orchestration Send Port really do in terms of messaging?  What about Send Ports and Orchestration Receive Ports?

Answer 1 :  Receive Ports and Orchestration Send Port are both publishers.  Ports and Orchestration Receive Ports are both subscribers.

Question 2 : How do you achieve First-In-First-Out message processing of messages received from multiple sources using an Orchestration?

Answer 2 :  Use a Sequential Convoy to process the messages in the order they are received into the Message Box.   Make sure Ordered Delivery is set to True inside the Orchestration Receive Port.

Question 3 : How do you call a Non-Serializable .Net helper class inside an Expression Shape?

Answer 3 :  Add a reference to that class.  Make sure your Orchestration is Long Running transactional.  Add an Atomic scope.  Create an Orchestration variable of that class inside the scope.  Create an instance on that object inside the scope.  Call the method.  Bonus: Mention the class must be strongly signed and in the GAC.

Question 4 : How do you use Auto Mapping in the BizTalk 2004 mapper?

Answer 4 :  Select a top level node, hold down the Shift key, drag the top level node over to the other top level node.

Question 5 : In BizTalk 2002, schemas were DTD based and allowed Xml Elements to be in any order inside a record using the <Any> keyword.  How is this different in BizTalk 2004?

Answer 5 :  BizTalk 2004 is XSD based.  BizTalk 2004 Elements default to <Sequence> and <Any> is no longer available.

Question 6 : Step-by-step, how do you set up a basic, pure messaging solution taking in a flat file and send an Xml File out to 5 different places?

Answer 6 :  Create a Flat File schema  Create a Custom Pipeline using the Flat File Disassembler  Create a Receive Port  Create 5 Send Ports  Create a Send Port Group  Add each Send Port to the Send Port Group  Create a Filer on the Send Port Group using Bts.ReceivePortName (or something close to this)  Additional: no map is required but it is ok to mention it

Question 7 : What are Persistence Points and what causes them?

Answer 7 :  Persistence is when the state of a running Orchestration is stored into SQL.  It is good enough to know various shape and actions cause persistence.  More specifically, it occurs: end of a transactional scope, at a send shape, at a start Orchestration shape, during dehydration, if the system shuts down expectedly or unexpectedly, or the business process suspends or ends.

Question 8 : What does the Value Mapping Functoid do?

Answer 8 :  Returns the second parameter if the first parameter is true

Question 9 : What group does a user need to belong to in order to submit messages to the message box? 

Answer 9 :  The user needs to be a member of the hot group or isolated host group (assuming a default installation).

Question 10 : What if the class is Serializable?

Answer 10 :  No transactional Orchestration or Atomic scope is needed.

Biztalk Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners