• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

BlueTooth Interview Questions Answers

Question 1 : How many devices can communicate concurrently?

Answer 1 : A Bluetooth device playing the role of the “master” can communicate with up to 7 devices playing the role of the “slave”. This network of “group of up to 8 devices” (1 master + 7 slaves) is called a piconet. A piconet is an ad-hoc computer network of devices using Bluetooth technology protocols to allow one master device to interconnect with up to seven active slave devices (because a three-bit MAC address is used). Up to 255 further slave devices can be inactive, or parked, which the master device can bring into active status at any time.

Question 2 : What is Piconet?

Answer 2 : A collection of devices connected through Bluetooth technology in an ad hoc fashion.

Question 3 : What are Bluetooth profiles?

Answer 3 : A profile is a description of how to use a specification to implement a particular function. The International Standards Organization (ISO) first came up with the idea of profiles. In Bluetooth, there are several profiles available and they are arranged in a hierarchical fashion. For example, in order to use the headset profile, a device must also include the lower level profiles such as the serial port and general access profiles.

Question 4 : What is Airport?

Answer 4 : Airport is a wireless communications system, like Bluetooth. It is based on the IEEE 802.11 recommendation. It also uses 2.4 GHz frequency band, but its range is about 45 meters and it boasts a transmission speed of 11 Mbit/second. It is developed by Lucent Technologies.

Question 5 : Which method is used for Data transfer?

Answer 5 : Asynchronous Connectionless (ACL) is Data transfer method in Bluetooth

Question 6 : Why can Bluetooth equipment integrate easily in TCP/IP network?

Answer 6 : Because Bluetooth uses wireless LAN standards IEEE for data transmission.

Question 7 : Give a generic description of Bluetooth?

Answer 7 : Bluetooth is a low-cost, short-range (RF) links between mobile PCs, mobile phones and other portable devices. Bluetooth can transmit through solid, non-metal objects.

Question 8 : What are Different Classes in Bluetooth?

Answer 8 : Bluetooth is a radio standard and communications protocol primarily designed for low power consumption, with a short range (power class dependent: 1 meter, 10 meters, 100 meters) based around low-cost transceiver microchip in each device. Bluetooth lets these devices communicate with each other when they are in range. The devices use a radio communications system, so they do not have to be in line of sight of each other, and can even be in other rooms, so long as the received power is high enough.

Question 9 : How does Bluetooth use frequency hopping for security?

Answer 9 : Bluetooth picks a random frequency out of 79 and then hops around the range about 1600 times per second.

Question 10 : How secure a Bluetooth device is?

Answer 10 : Bluetooth uses the SAFER+ algorithm for authentication and key generation. The E0 stream cipher is used for encrypting packets. This makes eavesdropping on Bluetooth-enabled devices more difficult.

BlueTooth Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners