• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

SAP R3 Interview Questions Answers

Question 1 : How many types of tables exists and what are they in data dictionary?

Answer 1 : 4 types of tables i)Transparent tables - Exists with the same structure both in dictionary as well as in database exactly with the same data and fields. Both Opensql and Nativesql can be used. ii)Pool tables & iii)Cluster tables - These are logical tables that are arranged as records of transparent tables. one cannot use native sql on these tables (only open sql).They are not managable directly using database system tools. iv)Internal tables - .?

Question 2 : How many types of tables exists and what are they in data dictionary?

Answer 2 : 4 types of tables i)Transparent tables - Exists with the same structure both in dictionary as well as in database exactly with the same data and fields. Both Opensql and Nativesql can be used. ii)Pool tables & iii)Cluster tables - These are logical tables that are arranged as records of transparent tables. one cannot use native sql on these tables (only open sql).They are not managable directly using database system tools. iv)Internal tables - .?

Question 3 : What is the alternative to batch input session?

Answer 3 : Call transaction.

Question 4 : What are the domains and data elements ?

Answer 4 : DOMAINS : FORMAL DEFINITION OF THE DATA TYPES.THEY SET ATTRIBUTES SUCH AS DATA TYPE,LENGTH,RANGE. DATA ELEMENT : A FIELD IN R/3 SYSTEM IS A DATA ELEMENT.

Question 5 : A situation: An ABAP program creates a batch input session. We need to submit the program and the batch session in back ground. How to do it ?

Answer 5 : go to SM36 and create background job by giving job name, job class and job steps (JOB SCHEDULING)

Question 6 : What is the typical structure of an ABAP/4 program?

Answer 6 : HEADER ,BODY,FOOTER.

Question 7 : Can a transparent table exist in data dictionary but not in the data base physically ?

Answer 7 : NO. TRANSPARENT TABLE DO EXIST WITH THE SAME STRUCTURE BOTH IN THE DICTIONARY AS WELL AS IN THE DATABASE,EXACTLY WITH THE SAME DATA AND FIELDS.

Question 8 : What does an extract statement do in the ABAP program ?

Answer 8 : Once you have declared the possible record types as field groups and defined their structure, you can fill the extract dataset using the following statements: EXTRACT. When the first EXTRACT statement occurs in a program, the system creates the extract dataset and adds the first extract record to it. In each subsequent EXTRACT statement, the new extract record is added to the dataset EXTRACT HEADER. When you extract the data, the record is filled with the current values of the corresponding fields. As soon as the system has processed the first EXTRACT statement for a field group , the structure of the corresponding extract record in the extract dataset is fixed. You can no longer insert new fields into the field groups and HEADER. If you try to modify one of the field groups afterwards and use it in another EXTRACT statement, a runtime error occurs. By processing EXTRACT statements several times using different field groups, you fill the extract dataset with records of different length and structure. Since you can modify field groups dynamically up to their first usage in an EXTRACT statement, extract datasets provide the advantage that you need not determine the structure at the beginning of the program.

Question 9 : What are the problems in processing batch input sessions and How is batch input process different from processing online ?

Answer 9 : PROBLEMS: i) If the user forgets to opt for keep session then the session will be automatically removed from the session queue(log remains). However if session is processed we may delete it manually. ii)if session processing fails data will not be transferred to SAP database table.

Question 10 : What should be the approach for writing a BDC program ?

Answer 10 : STEP 1: CONVERTING THE LEGACY SYSTEM DATA TO A FLAT FILE to internal table CALLED "CONVERSION". STEP 2: TRANSFERING THE FLAT FILE INTO SAP SYSTEM CALLED "SAP DATA TRANSFER". STEP 3: DEPENDING UPON THE BDC TYPE i)call transaction(Write the program explicity) ii) create sessions (sessions are created and processed. If success data will transfer).

SAP R3 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners