• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Biztalk Interview Questions Answers

Question 1 : What is BizTalk?

Answer 1 : ·         Biztalk is a messaging based integration tool. ·         Bonus: It consists of several different pieces including Business Processes (Orchestrations), BAM, Rules Engines, and HAT.

Question 2 : How do you call a Non-Serializable .Net helper class inside an Expression Shape?

Answer 2 :  Add a reference to that class.  Make sure your Orchestration is Long Running transactional.  Add an Atomic scope.  Create an Orchestration variable of that class inside the scope.  Create an instance on that object inside the scope.  Call the method.  Bonus: Mention the class must be strongly signed and in the GAC.

Question 3 : What is BAM used for?

Answer 3 :  BAM is used to monitor business milestones and key metrics in near real-time throughout a process in BizTalk.

Question 4 : In BizTalk 2002, schemas were DTD based and allowed Xml Elements to be in any order inside a record using the <Any> keyword.  How is this different in BizTalk 2004?

Answer 4 :  BizTalk 2004 is XSD based.  BizTalk 2004 Elements default to <Sequence> and <Any> is no longer available.

Question 5 : What user rights to you need to perform most actions in HAT?

Answer 5 :  BizTalk Server Administrator

Question 6 : When installing Biztalk and SQL on a Windows XP SP2 Desktop, what pre-requests are required?

Answer 6 :  Correct answer: A Lot.  The best answer something like I have a custom written installation document I use or I always referrer to the most current updated installation guide from Microsoft. 

Question 7 : Step-by-step, how do you set up a basic, pure messaging solution taking in a flat file and send an Xml File out to 5 different places?

Answer 7 :  Create a Flat File schema  Create a Custom Pipeline using the Flat File Disassembler  Create a Receive Port  Create 5 Send Ports  Create a Send Port Group  Add each Send Port to the Send Port Group  Create a Filer on the Send Port Group using Bts.ReceivePortName (or something close to this)  Additional: no map is required but it is ok to mention it

Question 8 : What is direct binding?

Answer 8 :  Direct binding has three types: direct to message box, self correlating, and partner ports.  Used to route message between the message box and Orchestrations without using bindings or from one Orchestration to another Orchestration.

Question 9 : What is the difference between a Distinguished field and a Promoted Property?

Answer 9 :  Distinguished fields are light weight and can only be used inside an Orchestration.  Promoted Properties are defined inside a property schema, are tracking in SQL, can be tracked in HAT, and can be used for content based routing.

Question 10 : What is a Message Type (i.e. BTS.MessageType) and how is it used in BizTalk?

Answer 10 :  Message Type is a BizTalk System property that is promoted inside a Pipeline.  It is made up of Document Name Space # Root Node Name.

Biztalk Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners