• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 6- Life Process Interview Questions Answers

Question 1 : Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms like humans?

Answer 1 : Multi-cellular organism’s like humans have very big body and require a lot of oxygen to diffuse into body quickly in order to meet the oxygen requirement. Diffusion is a slow process which will take a lot of time to circulate oxygen to all the body cells. Because of its slow nature diffusion is insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms like humans.

Question 2 : What criteria do we use to decide whether something is alive?

Answer 2 : Walking, breathing, growth and other visible changes can be used to determine whether something is alive or dead. However some living things will have changes that are not visible to our eye; Hence, presence of life process is a fundamental criteria to decide whether something is alive.

Question 3 : What are outside raw materials used for by an organism?

Answer 3 : Outside raw material is used by organism for food and oxygen. Raw materials requirement varies on the complexity of the organism and the environment it is living.

Question 4 : What processes would you consider essential for maintaining life?

Answer 4 : Life processes such as respiration, digestion, excretion, circulation and transportation are essential for maintain life.

Question 5 : What are the differences between autotrophic nutrition and heterotrophic nutrition?

Answer 5 :

Autotrophic Nutrition

Heterotrophic Nutrition

Organism prepare its own food and is not dependent on any other organism.

Organism does not prepare its own food and dependent on other organism for food.

Food is prepared from co2, water, sunlight.

Food cannot be prepared from co2, water, sunlight.

Chlorophyll is required for food preparation

Chlorophyll is not required for food preparation

Green plants and certain bacteria have autotrophic mode of nutrition.

All the animals and fungi, most bacteria have heterotrophic mode of nutrition

Question 6 : Where do plants get each of the raw materials required for photosynthesis?

Answer 6 :

Plants required the following raw material for photosynthesis
1. CO2 is obtained from atmosphere through stomata
2. Water is absorbed by plant roots from the soil.
3. Sunlight is an essential raw material for photosynthesis
4. Nutrients are obtained by soil by plant roots

Question 7 : What is the role of the acid in our stomach?

Answer 7 : HCL present in the stomach dissolves food particles and creates an acidic medium. In acidic environment protein digesting enzymes pepsinogen is converted into pepsin. HCL in the stomach also acts as protective barrier against many disease causing pathogens.

Question 8 : What is the function of digestive enzymes?

Answer 8 : Digestive enzymes breaks the complex food molecules into simpler ones. This will make the food absorption process easy and effective. Absorbed food is transported to all parts of the body by blood.

Question 9 : How is the small intestine designed to absorb digested food?

Answer 9 : Small intestine has small projections called as micro villi which increases the surface volume which make absorption more effective. Within the villi there are numerous blood vessels that absorb digested food and carry it to blood stream. Blood transports food to each part of our body.

Question 10 : What advantage over an aquatic organism does a terrestrial organism have with regard to obtaining oxygen for respiration?

Answer 10 : Terrestrial organisms breathe by using atmospheric oxygen whereas aquatic organism take oxygen dissolved in water. Oxygen level is high in atmosphere when compared to oxygen in water. Hence terrestrial organism need not breathe fast to obtain organism whereas aquatic organisms need to breathe faster to get required oxygen.


Selected

 

Chapter 6- Life Process Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners