• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 4- From the Diary of Anne Frank Interview Questions Answers

Question 1 : Do you keep a diary? Given below under ‘A’ are some terms we use to describe a written record of personal experience.

Answer 1 :

Can you match themwith their descriptions under ‘B’? (You may look up the terms in a dictionaryif you wish.)

A

B

(i) Journal

– A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

(ii) Diary

– A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day

(iii) Log

– A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)

(iv) Memoir(s)

– A written record of events with times and dates, usually official

Answer:

A

B

(i) Journal

– A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day

(ii) Diary

– A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

(iii) Log

– A written record of events with times and dates, usually official

(iv) Memoir(s)

– A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)

 

Question 2 : Here are some entries from personal records.

Answer 2 :

Use the definitions above to decide which of the entries might be from a diary, a journal, a log or a memoir.
(i) I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it — how can I miss the FIFA World Cup matches?
(ii) 10:30 a.m. Went to the office of the Director
01:00 p.m. Had lunch with Chairman
05:45 p.m. Received Rahul at the airport
09:30 p.m. Dinner at home
(iii) The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used the time to capture the magnificent landscape with my HandyCam. From Ooty we went on to Bangalore.
What a contrast! The noise and pollution of this once-beautiful city really broke my heart.
(iv) This is how Raj Kapoor found me — all wet and ragged outside R.K.Studios. He was then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he cast me on the spot. The rest, as they say, is history!
Answer:
(i) Diary
(ii) Log
(iii) Journal
(iv) Memoir


Question 3 : What makes writing in a diary a strange experience for Anne Frank?

Answer 3 : Writing in a diary was a strange experience for Anne Frank because she had never written anything before in a diary as she had received it as a gift on her thirteenth birthday. She considered the diary to be her best friend where she could write all her thoughts and feelings. However, she also felt that no one would be interested in the musings of a thirteen-year-old schoolgirl, hence she could write freely on the diary to get all the worries off her chest.

Question 4 : Why does Anne want to keep a diary?

Answer 4 : Anne used to feel lonely and upset always as she had no friend. She wanted to get all the burden and worries off her chest, hence she decides to keep a diary in which she could confide her secrets and treat it as a true friend.

Question 5 : Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?

Answer 5 : Anne had a strong feeling that paper had more patience than people to listen to her mental state. It was easier for her to pen down all her thoughts and wishes in a diary that she had in her mind. Hence, to confide her secrets, she felt her personal diary was the best companion and it was also not meant for anyone else to read.

Question 6 : Why does Anne provide a brief sketch of her life?

Answer 6 : Anne provided a brief sketch of her life because she wanted to describe about her family, school and herself. By reading her diary, it could help the reader to develop some sort of connection with her and all the activities that were happening around her at that time.

Question 7 : What tells you that Anne loved her grandmother?

Answer 7 : Anne lived at Aachen with her grandmother while her parents settled down in Holland. She was extremely close to her grandmother and wrote about her in her diary. However, when her grandmother died in January 1942, she said, “No one knows how often I think of her and still love her”. She wanted to convey through this message how dearly she loved her grandmother. On her thirteenth birthday, she lit up one candle along with the rest to express her love and gratitude for her beloved grandmother.

Question 8 : Why was Mr Keesing annoyed with Anne? What did he ask her to do?

Answer 8 : Mr Keesing was annoyed with Anne because she was a very talkative girl. He often punished her by assigning her extra homework to write essays on topics that was related to her nature in order to keep her silent.

Question 9 : How did Anne justify her being a chatterbox in her essay?

Answer 9 : Anne justified her being a chatterbox in her essay by clearly pointing out that she had inherited it from her mother who was also as talkative as her or even more. She also stated that nobody could do anything about such inherited traits.

Question 10 : Do you think Mr Keesing was a strict teacher?

Answer 10 : No, Mr Keesing was not a rigidly strict teacher but he expected his class to maintain silence and discipline while he is imparting his lecture to the class. As a matter of fact, a teacher always thinks about the welfare of his students. Any teacher would be annoyed if the children keep on talking during the class. Mr Keesing was annoyed with Anne because she was very talkative. So to punish her, he would give her to do extra homework and often told her to write essays on her talkative nature. Besides, it should be noted that had he been strict, then he would not have laughed at Anne’s funny arguments.


Selected

 

Chapter 4- From the Diary of Anne Frank Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners