• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 5- Land Resources and Agriculture Questions Answers

Subjects

Question 1 :
 Choose the right answers of the followings from the given options:
1.(i) Which one of the following is NOT a land-use category?

Answer 1 :

(a) Fallow land
(b) Marginal land
(c) Net Area Sown
(d) Culturable Wasteland

Answer

(b) Marginal land

Question 2 :
 Choose the right answers of the followings from the given options:
1.(ii) What one of the following is the main reason due to which share of forest has shown an increase in the last forty years?

Answer 2 :

(a) Extensive and efficient efforts of afforestation
(b) Increase in community forest land
(c) Increase in notified area allocated for forest growth
(d) Better peoples’ participation in managing forest area.

Answer

(c) Increase in notified area allocated for forest growth

Question 3 :
 Choose the right answers of the followings from the given options:
1.(iii) Which one of the following is the main form of degradation in irrigated areas?

Answer 3 :

(a) Gully erosion
(b) Wind erosion
(c) Salinisation of soils
(d) Siltation of land

Answer

(c) Salinisation of soils

Question 4 :
 Choose the right answers of the followings from the given options:
1.(iv) Which one of the following crops is not cultivated under diyland farming?

Answer 4 :

(a) Ragi
(b) Jowar
(c) Groundnut
(d) Sugarcane

Answer

(d) Sugarcane

Question 5 :
 Choose the right answers of the followings from the given options:
1.(v) In which of the following group of countries of the world, HYVs of wheat and rice were developed?

Answer 5 :

(a) Japan and Australia
(b) U.S.A. and Japan
(c) Mexico and Philippines
(d) Mexico and Singapore

Answer

(c) Mexico and Philippines

Question 6 :
Differentiate between barren and wasteland and culturable wasteland.

Answer 6 :

Barren and Wasteland

Culturable Wasteland

(a)Barren and wasteland refers to that land which cannot be brought under cultivation practises even with the use of present technology.

(a) Culturable wasteland is the land, which is left fallow for more than 5 years

(b) It is the land which is depleted due to land degradation or other natural factors. Eg. Ravines of chambal.

(b) It can be brought under cultivation with present reclamation technologies.

Question 7 :
Tow would you distinguish between net sown area and gross cropped area?

Answer 7 :

 

Net Sown Area

 

Gross Cropped Area

(a)    The physical extent of land in which crops are sown and harvested in a year is known as the net sown area. This is the area actually cultivated.

(a) The total area cultivated once, twice, or multiple times in a year is the gross cropped area

(b) Does not take into account multiple cropping.

(b) Multiple cropping is taken into account.

Question 8 :
What is the difference between dryland and wetland farming?

Answer 8 :

Dryland Farming

Wetland Farming

(a) In India it is confined to areas with rainfall of less than 75 cm in a year. Rainfall is less than the total moisture requirement of the soil.

(a) Rainfall is more than the total moisture requirement of the soil during rainy season.

(b) These areas face problems of drought

(b) Problems of flash flood and soil erosion are faced.

(c) Methods of water conservation are used also water harvesting is carried out.

(c) Aquaculture is practiced in these areas due to excess of water.

(d) Hardy and drought resistant crops like Jowar, Bajra, Gram are grown.

(d) Water intensive crops like rice, sugarcane and jute are grown.

(e) Practised in areas like Northern Madhya Pradesh and Rajasthan.

(e) Practised in rainier parts of Bihar and West Bengal.


Question 9 :
Why is the strategy of increasing cropping intensity important in a country like India?

Answer 9 :

The strategy of increasing crop intensity aims at increasing the productivity of a piece of land by increasing the number of times it is cultivated in a year. It aims at increasing the productivity of agriculture by increasing the productivity of already cultivated area. It is important for country like India where there is dearth of land so it is difficult to bring new pieces of land under cultivation to meet the ever-increasing demand of rising population.

Question 10 :
How do you measure total cultivable land?

Answer 10 :

Total cultivable land is the entire land which can be cultivated either in the current state or after reclaiming it through the available technologies. It is a sum of total culturable wasteland, Fallow other than current fallow, current fallow and net sown area.


Selected

 

Chapter 5- Land Resources and Agriculture Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners