• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 7- Directing Interview Questions Answers

Question 1 :
Which of the following is not an element of direction?

Answer 1 :

(a) Motivation
(b) Communication
(c) Delegation
(d) Supervision

Answer

Delegation is not an element of directing, rather, it precedes directing. Direction refers to a process where employees of an organisation are instructed, motivated and guided to achieve certain goals and objectives. Motivation, communication and supervision are elements of direction.

Question 2 :
The motivation theory which classifies the needs in hierarchical order is developed by

Answer 2 :

(a) Fred Luthans
(b) Scott
(c) Abraham Maslow
(d) Peter F. Drucker

Answer

Abraham Maslow gave the need hierarchy theory of motivation. His theory was based on the argument that within each individual there lies five basic needs that can be put in hierarchical order. Starting from the most primary ones, the order of hierarchy was stated as physiological needs, security needs, belongingness needs, esteem needs and actualisation needs.

Question 3 :
Which of the following is a financial incentive

Answer 3 :

(a) Promotion
(b) Stock Incentive
(c) Job Security
(d) Employee Participation

Answer

Stock incentive is a kind of financial incentive. It is a direct monetary incentive wherein the employee is offered the shares of the company at a price lower than the market price. The other three options as given in the question, that is, promotion, job security and employee participation are non-financial incentives that focus on psychological and social needs of the employees.

Question 4 :
Which of the following is not an element of communication process?

Answer 4 :

(a) Decoding
(b) Communication
(c) Channel
(d) Receiver

Answer

Communication is a process wherein ideas, feelings, facts, etc. are exchanged among people. Decoding, channel and receiver are elements of communications. Channel refers to the path through which the message in the form of encoded symbols from the sender is transferred to the receiver. Before the message is received by the receiver, the encoded symbols must be converted. This process of converting the encoded symbols is known as decoding. On the other hand, receiver refers to the person who actually receives the message.

Question 5 :
Grapevine is

Answer 5 :

(a) Formal communication
(b) Barrier to communication
(c) Lateral communication
(d) Informal communication

Answer

Informal communication is known as grapevine. This is because informal communication spreads throughout the organisation in all directions without following the formal path of communication.

Question 6 :
Status comes under the following types of barriers

Answer 6 :

(a) Semantic barrier
(b) Organisational barrier
(c) Non semantic barrier
(d) Psychological barrier

Answer

Status comes under organisational barriers. Organisational barriers refer to those barriers in the communication that are related to structure of the organisation, hierarchical relationships in the organisation, rules and policies. Sometimes status of an individual in the company in terms of profile, authority, etc. instils a feeling of superiority (or inferiority) in him. Such a psychology acts a barrier in free flow of communication in the organisation.

Question 7 :
The software company promoted by Narayana Murthy is

Answer 7 :

(a) Wipro
(b) Infosys
(c) Satyam
(d) HCL

Answer

Narayana Murthy was the founder of the software company ‘Infosys’. He started Infosys in the year 1981 and in 2002 it was a global IT company. Narayana Murthy was the CEO of Infosys for two decades before he retired from the post in 2002. Under the leadership of Murthy, Infosys reached unimaginable heights and is today among the biggest exporters of software from India.

Question 8 :
The highest level need in the need Hierarchy of Abraham Maslow:

Answer 8 :

(a) Safety Need
(b) Belongingness Need
(c) Self Actualisation Need
(d) Prestige Need

Answer

The highest level need in the need Hierarchy of Abraham Maslow is self actualisation need. This need of an individual refers to achieving what one aims or aspires. For an employee in an organisation, such needs relate to growth, work satisfaction, etc.

Question 9 :
The process of converting the message into communication symbols is known as:

Answer 9 :

(a) Media
(b) Encoding
(c) Feedback
(d) Decoding

Answer

The process of converting the message into communication symbols is known as encoding. The communication symbols in the process of encoding can be in the form of pictures, gestures, etc.

Question 10 :
The communication network in which all subordinates under a supervisor communicate through supervisor only is:

Answer 10 :

(a) Single chain
(b) Inverted V
(c) Wheel
(d) Free flow

Answer

The communication network in which all subordinates under a supervisor communicate through supervisor only is wheel communication network. In a wheel network, the supervisor is at the centre of the communication network (wheel). The subordinates cannot communicate among themselves, rather they need to communicate through the supervisor.


Selected

 

Chapter 7- Directing Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners