• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 6 Tissues Interview Questions Answers

Question 1 :
What is a tissue?

Answer 1 :

A tissue may be defined as a group or collection of similar or dissimilar cells that perform dr help to perform a common function and have common orgin.

Question 2 :
What is the utility of tissues in multicellular organism?

Answer 2 :

The utility of tissues in multicellular organism is given below:

  1. Division of labour: Tissues bring about division of labour in multicellular organ-isms. It increases efficiency.
  2. Higher organisation: Tissues become organised to form organs and organ systems.
  3. Individual cells: Work load of individual cells has decreased.
  4. Higher survival: Because of division of labour, higher efficiency,and organisation, the multicellular organisms have high survival.

Question 3 :
Name the types of simple tissues.

Answer 3 :

There are three types of simple tissues. These are parenchyma, collenchyma and sclerenchyma.

Question 4 :
Where is apical meristem found?

Answer 4 :

Apical meristem occurs at root and stem tips.

Question 5 :
Which tissue makes up the husk of coconut?

Answer 5 :

Sclerenchyma (fibres) makes up the husk of coconut.

Question 6 :
What are the constituents of the phloem?

Answer 6 :

The constituents of the phloem are sieve tubes, companion cells, phloem parenchyma and phloem fibres.

Question 7 :
What are the functions of areolar tissue?

Answer 7 :

Areolar tissue fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in repair of tissues. It binds the skin with underlying parts.

Question 8 : Name the tissue responsible for movement in our body.

Answer 8 :

Muscular and skeletal tissue are responsible for movement in our body.

Question 9 :
What does a neuron look like?

Answer 9 :

Neuron is a thread or hair like structure, with palm leaf shaped structure at one end.

Question 10 :
Give three features of cardiac muscle.

Answer 10 :

The three features of cardiac muscle are given below:

  1. Cardiac muscles show morphological characteristics of both striated and unstriated muscles.
  2. Intercalated discs are present in the cardiac muscle fibres.
  3. The muscles show rhythmic contractions, without fatigue.


Selected

 

Chapter 6 Tissues Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners