• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 8 Motion Interview Questions Answers

Question 1 :
An object has moved through a distance. Can it have zero displacement? If yes support your answer with an example.

Answer 1 :

Yes, an object moving through a distance can have zero displacement. This happens when final position of the object coincides with its initial position. Example : If an object travels from point A and reaches to the same point A, then its displacement is zero.

Question 2 :
A farmer moves along the boundary of a square field of side 10 m in 40 s. What will be the magnitude of displacement of the farmer at the end of 2 minutes 20 seconds?

Answer 2 :

Figure ABCD is a square field of side 10 m.

Question 3 :
Which of the following is true for displacement?
(a) It cannot be zero.
(b) Its magnitude is greater than the distance travelled by the object.

Answer 3 :

(a) False
(b) False

Question 4 :
Distinguish between speed and velocity.

Answer 4 :

Speed

Velocity

The distance travelled by a moving body per unit time is called its speed.

The distance travelled by a moving body in a particular direction per unit time is called its velocity.

It is a scalar quantity.

It is a vector quantity.

Question 5 :
Under what condition(s) is the magnitude of average velocity of an object equal to its average speed?

Answer 5 :

The magnitude of average velocity of an object is equal to its average speed if the object moves in a straight line in a particular direction.

Question 6 :
What does.the odometer of ,an automobile measure?

Answer 6 :

The odometer of an automobile measures the distance travelled by a vehicle.

Question 7 :
What does the path of an object look like when it is in uniform motion?

Answer 7 :

In uniform motion, the path of an object can be a straight line, curved line or a circle. It can have any shape. This is because in uniform motion, speed is constant, the direction of motion may change.

Question 8 :
During an experiment, a signal from a spaceship reached the ground station in five minutes. What was the distance of the spaceship from the ground station? The signal travels at the speed of light, that is 3 × 108 m s-1.

Answer 8 :

Question 9 :
When will you say a body is in

uniform acceleration
non-uniform acceleration

Answer 9 :

  1. Uniform acceleration : When a body travels with thp same velocity in the given time, then the acceleration is said to be uniform.
  2. Non-uniform acceleraiion : When a body moves with unequal velocity in the equal interval of time, the body is said to be moving with non-uniform acceleration.

Question 10 :
A bus decreases its speed from 80 km h’1 to 60 km h-1 in 5 s. Find the acceleration of the bus.

Answer 10 :

Negative sign shows retardation.


Selected

 

Chapter 8 Motion Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners