• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 5- Minerals and Energy Resources Interview Questions Answers

Question 1 : Which one of the following minerals are formed by the decomposition of rocks, leaving a residual mass of weathered material?

Answer 1 :

(a) Coal                         (b) Bauxite
(c ) Gold                        (d) Zinc
Answer
 (b) Bauxite

Question 2 : Koderma, in Jharkhand, is the leading producer of which one of the following minerals?

Answer 2 :

(a) Bauxite                       (b) Mica 
(c ) Iron Ore                     (d) Copper
Answer
(b) Mica

Question 3 : Minerals are deposited and accumulated in the strata of which of the following rocks?

Answer 3 :

(a) Sedimentary Rocks                    (b) Metamorphic Rocks
(c ) Igneous Rocks                          (d) None of the above
Answer
(a) Sedimentary Rocks

Question 4 : Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand?

Answer 4 :

(a) Oil                    (b) Uranium 
(c ) Thorium           (d) Coal
Answer
 (c ) Thorium

Question 5 :
Distinguish between the following in not more than 30 words.

Answer 5 :

a. Ferrous and non-ferrous minerals
b. Conventional and non-conventional sources of energy
Answer:
a. Ferrous minerals are the metallic minerals containing iron. For e.g.- Iron ore, Manganese, Nickel, Cobalt etc.
While non-ferrous minerals are also metallic, but they do not contain iron. For e.g.- Manganese, Nickel, Cobalt etc.
b. Conventional sources of energy include firewood, cattle dung cake, coal, petroleum, natural gas and electricity (both hydel and thermal).
While non-conventional sources of energy are solar, wind, tidal, geothermal, biogas and atomic energy.

Question 6 : What is a mineral?

Answer 6 : Minerals can be defined as a homogenous, naturally occurring substances with a definable internal structure. Minerals are found in varied forms in nature, ranging from the hardest diamond to the softest talc.

Question 7 : How are minerals formed in igneous and metamorphic rocks?

Answer 7 : In igneous and metamorphic rocks, minerals can occur in the cracks, crevices, faults or joints. The smaller deposits are called veins, and the larger ones are called lodes.

Question 8 : Why do we need to conserve mineral resources?

Answer 8 : Mineral deposits form only one per cent of the earth’s crust. We need to conserve mineral resources because the geological processes of mineral formation are so slow that the rates of replenishment are very small in comparison to the current rate of consumption.

Question 9 : Describe the distribution of coal in India

Answer 9 :

In India, coal can be found in rock series of two main geological ages:
a. Gondwana (200 million years old)
b. Tertiary deposits (55 million years old)
The major resources of Gondwana coal are located in:
a. Damodar Valley (West Bengal – Jharkhand) – Jharia, Raniganj and Bokaro are important coalfields.
b. Godavari valley
c. Mahanadi valley
d. Son valley
e. Wardha valley
Tertiary coal occurs in the northeastern states of Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh and Nagaland.

Question 10 : Why do you think that solar energy has a bright future in India?

Answer 10 :

Solar Energy has a bright future in India because we are a tropical country with enormous possibilities of tapping solar energy. Solar energy is fast becoming popular in rural and remote areas. India’s largest solar power plant is located at Madhapur, near Bhuj, where solar energy is used to sterilise milk cans. It is expected that the use of solar energy will be able to minimise the dependence of rural households on firewood and dung cakes, which in turn will contribute to environmental conservation and adequate supply of manure in agriculture.
Solar energy is a non-conventional source of energy which is also renewable. Use of solar energy will not only be good for the environment, but it will also reduce our dependence on oil and gas.


Selected

 

Chapter 5- Minerals and Energy Resources Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners