• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 3 – The Sound of Music Interview Questions Answers

Question 1 : How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?

Answer 1 : Evelyn was sixteen years old when she went to the Royal Academy of Music.

Question 2 : When was her deafness first noticed? When was it confirmed?

Answer 2 :  Her deafness was first noticed when she was just eight years old. It was confirmed by the time she was eleven.

Question 3 : Who helped her to continue with music? What did he do and say?

Answer 3 : Ron Forbes who was a percussionist, helped her to continue with music. He asked Evelyn not to listen through ears but to try to sense it some other way.

Question 4 : Name the various places and causes for which Evelyn performs.

Answer 4 : Apart from the regular concerts, Evelyn performs in prisons and hospitals. She also takes classes for young musicians.

Question 5 : How does Evelyn hear music?

Answer 5 :

Evelyn hears music through different parts of her body. Ron Forbes asked her to try to sense the music some other way instead of ears. He started by tuning two big drums to varied notes.

Evelyn realized that she could feel the higher drum from her waist up and the lower drum from her waist down. Forbes kept repeating the same exercise and then Evelyn realized that she can sense certain notes in different parts of her body.

She says that when she plays the xylophone, she could feel the music passing up the stick into her fingertips. When she leans against the drums, she could sense the resonances flowing into her body. When she performs on a wooden platform, she removes her footwear so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs.

Question 6 :
Tick the right answer.

  1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker.’
  2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.
  3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musi-cians).
  4. Bismillah Khan leamt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).
  5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada).

Answer 6 :

  1. Pungi
  2. A barber
  3. Professional musicians
  4. Ali bux
  5. Afghanistan

Question 7 :
Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick (✓) in the correct column. Discuss your answers in class.

Bismillah Khan’s feelings about

Posit­ive

Negat­ive

Neutral

1.  teaching children music

2.  the film world

3.  migrating to the U.S.A.

4.  playing at temples

5.  getting the Bharat Ratna

6.  the banks of the Ganga

7.   leaving Benaras and Dumraon

Answer 7 :

1. Positive
2. Negative
3. Negative
4. Neutral
5. Positive
6. Positive
7. Negative

Question 8 : Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?

Answer 8 :  Aurangzeb banned the playing of the pungi because of the shrill unpleasant sound of the instrument.

Question 9 :  How is a shehnai different from a pungi?

Answer 9 : A shehnai’s stem is hollow, longer and broader than that of a pungi. Shehnai has holes in its body.

Question 10 : Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?

Answer 10 :

Traditionally, shehnai was a part of the naubat or traditional ensemble of nine instruments found at royal courts. It was being played in the temples and marriages.

Bismillah Khan took it onto the classical stage.


Selected

 

Chapter 3 – The Sound of Music Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners