• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 7- Lifelines of National Economy Interview Questions Answers

Question 1 : Which two of the following extreme locations are connected by the east-west corridor?

Answer 1 :

a. Mumbai and Nagpur                   b. Silcher and Purbandar
c. Mumbai and Kolkata                   d. Nagpur and Siligudi
Answer
(b) Silcher and Purbander

Question 2 : Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?

Answer 2 :

a. Railways                               b. Roadways
c. Pipelines                              d. Waterways
Answer:
(c ) Pipelines

Question 3 : Which one of the following states is not connected with the H.V.J. pipeline?

Answer 3 :

a. Madhya Pradesh                  b. Maharashtra
c. Gujarat                                 d. Uttar Pradesh
Answer
(b) Maharashtra

Question 4 : Which one of the following ports is the deepest land-locked and well protected port along the east coast?

Answer 4 :

a. Chennai                         b. Paradip
c. Tuticorin                        d. Vishakhapatnam
Answer
(d) Vishakhapatnam

Question 5 : Which one of the following is the most important modes of transportation in India?

Answer 5 :

a. Pipeline                        b. Railways
c. Roadways                    d. Airways
Answer
n:(b) Railways

Question 6 : Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries?

Answer 6 :

a. Internal trade                        b. International trade
c. External trade                       d. Local trade
Answer
(b ) International Trade

Question 7 : State any three merits of roadways.

Answer 7 :

Three merits of roadways are:
1. The construction cost of roads is much lower than that of railway lines
2. Road transport is economical in the transportation of few persons and relatively smaller amount of goods over short distances
3. Roads can traverse comparatively more dissected and undulating topography.

Question 8 : Where and why is rail transport the most convenient means of transportation?

Answer 8 : Rail transport is the most convenient means of transportation in the northern plains as there are level stretches of land with high population density and rich agricultural resources.

Question 9 : What is the significance of the border roads?

Answer 9 : Border roads are of strategic importance and these roads in the bordering areas of the country have improved accessibility in areas of difficult terrain and have helped in the economic development of these areas.

Question 10 : What is meant by trade? What is the difference between international and local trade?

Answer 10 :

The exchange of goods among people, states and countries are referred to as trade.
Trade between countries is called international trade.
Local trade is carried out within cities, towns and villages of a country.


Selected

 

Chapter 7- Lifelines of National Economy Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners