• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 5 – The Summit Within Interview Questions Answers

Question 1 :
Standing on Everest, the writer was
(i) overjoyed.
(ii) very sad.
(iii) jubilant and sad.
Choose the right item.

Answer 1 :

(iii) jubilant and sad.

Question 2 :
The emotion that gripped him was one of
(i) victory over hurdles.
(ii) humility and a sense of smallness.
(iii) greatness and self importance.
(iv) joy of discovery.
Choose the right item.

Answer 2 : (ii) humility and a sense of smallness.

Question 3 :
“The summit of the mind” refers to
(i) great intellectual achievements.
(ii) the process of maturing mentally and spiritually.
(iii) overcoming personal ambition for common welfare.
(iv) living in the world of thought and imagination.
(v) the triumph of mind over worldly pleasures for a noble cause.
(vi) a fuller knowledge of oneself.
Mark the item(s) not relevant.

Answer 3 :

(iv) living in the world of thought and imagination.

Question 4 :
What are the three qualities that played a major role in the author’s climb ?

Answer 4 :

The three qualities played a major role in the author’s climb. They are : endurance, persistence and will-power.

Question 5 :
Why is adventure, which is risky, also pleasurable ?

Answer 5 :

A risky adventure presents great difficulties. It is human nature to feel pleasure in overcoming difficulties. That is why an adventure which is risky is also pleasurable.

Question 6 :
What was it about Mount Everest that the author found irresistible ?

Answer 6 :

Mount Everest offers great challenges to a climber. The call to face these challenges is the thing which was irresistible.

Question 7 :
One does not do it (climb a high peak) for fame ‘alone. What does one do it for, really ?

Answer 7 :

One climbs a mountain not for fame alone. There is a sense of fulfilment. The desire to rise above one’s surroundings is satisfied. It is the eternal love of adventure in man. The experience is really emotional and spiritual.

Question 8 :
What were the “symbols of reverence” left by members of the team on Everest ?

Answer 8 :

Ahluwalia left on Everest a picture of Guru Nanak. Rawat left a picture of Goddess Durga. Phu Dorji left a relic of the Buddha. Edmund Hillary had buried a cross under the cairn. All of these were symbols of reverence, not of conquest.

Question 9 :
What, according to the writer, did his experience as an Everester teach him ?

Answer 9 :

The writer Ahluwalia’s experience as an Everester taught him many things. First among them was humility. It also taught him to face life’s ordeal resolutely. It was an ennobling experience.

Question 10 :
Write a sentence against each of the following statements. Your sentence should explain the statement. You can pick out sentences from the text and rewrite them. The first one has been done for you.
(i) The experience changes you completely.
One who has been to the mountains is never the same again.
(ii) Man takes delight in overcoming obstacles.
__________________________
(iii) Mountains are nature at its best.
_________________________
(iv) The going was difficult but the after-effects were satisfying.
____________________________
(v) The physical conquest of a mountain is really a spiritual experience.
_____________________________

Answer 10 :

(ii) It is a pleasure to face challenges successfully.
(iii) Nature’s beauty can be best seen in the mountains.
(iv) Climbing the mountains was a worthwhile experience.
(v) The physical act of climbing the summit of a mountain is akin to the act of climbing the mountains within.


Selected

 

Chapter 5 – The Summit Within Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners