• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 10- Queue Interview Questions Answers

Question 1 :
Define member function delque() to perform delete operation on a linked queue where each node has the following structure :

struct node 
{
char name[20]
int marks; 
node *link;
};
class queue
{
node *front,‘rear; 
public :
queue() {front=rear=NULL;
}
void delque ( );
}; 

Answer 1 :

void queue : : delque ()
{
if ( front != NULL)
{
node *Temp = front;
cout << Temp -> name << Temp
->marks;
front = front->link;
delete Temp;
if(front == NULL)
rear = NULL;
}
else
cout << "Queue is empty";

Question 2 :
Give the necessary declaration of linked’ implemented Queue containing players information (as defined in the following definition of Node). Also write a user defined function in C++ to delete one Player’s information from the Queue.

struct node   
{
int Player No ;
char PlayerName[20];
Node*Link;
}

Answer 2 :

NODE *QUEUEDEL(Node * front, int val, char val2[ ])

{
Node *temp;
if (front ==NULL)    [1]
cout<<"Queue EMPTY";
{
else
{
temp=front ;
temp®PlayerNo=val;    [1]
strcpy (temp®PlayerName, val2); 
front=front®Link;    [1]
delete temp;
}
return (front);
}  [1]

Question 3 :
Write a function QDELETE ( ) in C++ to perform delete operation on a Linked Queue, which contains Passenger no and Passenger name. Consider the following definition of Node in the code,

struct node
{
long int Pno; 
char Pname [20]; 
node *Link;
}; 

Answer 3 :

//Function to delete queue elements Node * QUEUE (Node * front, int val, char vail [])

{
Node *temp; 
if (front == NULL) 
cout <<"Queue Empty"; 
else 
{
temp = front; 
temp®Pno=val;
strcpy (temp®Pname, vail); 
front = front®Link; 
delete temp;
}
return (front);
}    [4]

Question 4 :
Write a function QINSERT() in C+ + to perform insert operation on a Linked Queue, which contains Client no and Client name. Consider the following definition of NODE in the code of . QINSERT ().    
struct Node
{
long int Cno; // Client No 
char Cname [20]; //
Client Name 
Node *Next ;
};

Answer 4 :

Function to Insert element
Node * QINSERT (Node *rear, int val),

char val []
{
Node *temp; 
temp = new Node;
temp®Cno = val; 
strcpy (temp®Cname, val); 
temp®NEXT=NULL; 
rear®NEXT=temp; 
rear=temp; 
return (rear);

Question 5 :
Write a function in C++ to perform Insert operation in a circular Queue containing Layer’s information (represented with the help of an array of structure Player).  

struct Player
{
long PID;    //Player ID
char Pname [20];}    //Player Name
Player*Link;
}

Answer 5 :

void Insert ( )
{
PLAYER *P = new PLAYER;
cout <<"Enter Player ID & Name";
cin>>P→PID;
gets (P→ Pname);
P®Link=NULL;
if ((fronts = NULL) && (rear == NULL))
{
front = rear = P;
}
else
{
rear®Link = P; 
rear = P;
}
}    [4]

Question 6 :
Write a function in C++ to perform insert operation in a static circular queue containing book’s information (represented with the help of an array of structure BOOK).   
struct BOOK
{
long Accno; //Book Accession Number char Title[20];    //Book Title
};

Answer 6 :

struct BOOK
{
long Accno; char Title [20] ; 
int front, rear;
}B [10] ; 
void insert()
{
if (r e a r = = s i z e - l & & f r o n t = = 0||front== rear+1)
cout<<"\n Circular queue is full"; return;
}
else if(rear==-l)
{
rear++; 
front++;
}
else if(rear==size-1) 
rear=0; 
else 
{
rear++;
}
cout<<"Enter Title : ” ;
cin>>B[rear] . Title;
cout<<"Enter Accno : ” ;
 cin>>B[rear] . Accno;
}    [4]

Question 7 : Write a function in C++ to perform insert operation in a dynamic queue containing DVD’s information (represented with the help of an array of structure DVD).

Answer 7 :

/*Function in C++ to perform insert in a dynamic queue is given as*/

struct DVD 
{
long No; // DVD Number 
char Title[20]; // DVD Title 
DVD *Link 
};
void insert(struct DVD *start, char data[20] ) ;
{
DVD *q, *temp;
// Dynamic memory has been allocated for a node
temp=(DVD*)malloc(size of (DVD)); 
temp=Title[20]=data[20] ; 
temp"Next=NULL;
if (start    =    = NULL) /*Element
inserted at end*/
while (q"Next ! = NULL)
q=q.Next;
q.Next = temp;

Question 8 :
Write the definition of a member function INSERT() for a class QUEUE in C++, to insert a CUSTOMER in a dynamically allocated Queue of items considering the following code which is already written as a part of the program,

struct CUSTOMER 
{
int CNO; char CNAME[20];
CUSTOMER *Link;
};
Class QUEUE
{
CUSTOMER *R,*F;
Public:
QUEUE(){R=NULL;F=NULL;} 
void INSERT(); 
void DELETE()
-QUEUE();
};  

Answer 8 :

void QUEUE : : INSERT ()
{
CUSTOMER*T=New CUSTOMER;
cin>>T>>;
gets(T→CNAME);
//OR cin>>T>>CNAME; 
T → LINK = NULL; 
if (R==NULL)
{
F=T; R=T;
}
else
{ R → LINK = T; R = T;
}
}


Selected

 

Chapter 10- Queue Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners