• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 1- Computer overview and its Basics Interview Questions Answers

Question 1 :
What is primary memory ?

Answer 1 :

Primary memory : This is the storage section of computer which is used to store data or instructions or both for processing purpose. This is non-volatile in nature.

Question 2 :
What is RAM ?

Answer 2 :

RAM : RAM stands for Random Access Memory.
This is the main memory of computer used to retain user’s instructions and data for processing purpose. This is volatile in nature .

Question 3 :
What is ROM ?

Answer 3 :

ROM : ROM stands for Read Only Memory. ROM applies to semiconductor memory whose contents cannot be altered, once they have been set. So non-volatile in nature.

Question 4 :
What is PROM ?

Answer 4 :

PROM : PROM stands for Programmable Read Only Memory. A control memory in which stored
contents can be altered once after they have been set.

Question 5 :
What is EPROM ?

Answer 5 :

EPROM : EPROM stands for Erasable Programm able Read Only Memory. It can be erased and programmed with a special type of equipment. If it is exposed in ultraviolet light, it allows data to be erased and reprogrammed.

Question 6 :
What is EEPROM ?

Answer 6 :

EEPROM : EEPROM stands for Electrically Erasable Programmable Read Only Memory. This type of ROM can be erased and programmed with the help of electric pulse.

Question 7 :
Give three examples of both input devices and output devices.

Answer 7 :

Input Devices :

  1. Keyboard
  2. Mouse
  3. Scanner
Output Devices :

  1. Monitor
  2. Speaker
  3. Printer

Question 8 :
Name the components of a computer system.

Answer 8 :

The computer system consists of two parts :

  1. Hardware.
  2. Software.

Question 9 :
Explain functional components of a computer system.

Answer 9 :

A computer system contains many different objects such’ as a CPU, memory, disks, etc. These all must be connected for the system to function.

Question 10 :
Explain volatile and non-volatile memory.

Answer 10 :

The memory is which data is lost when power is removed is called volatile memory. The memory is which data is not lost when power is removed is called non-volatile memory.


Selected

 

Chapter 1- Computer overview and its Basics Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners