• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 4- Microprocessor and Memory Concepts Interview Questions Answers

Question 1 :
What do you mean by registers ?

Answer 1 :

It is a small amount of very fast memory that is built into the CPU. It is very expensive. 

Question 2 :
What do you mean by bus ?

Answer 2 : It refers to collection of wires through which data is transmitted from one part of computer to another. 

Question 3 :
What is expansion Bus ?

Answer 3 : External bus is also known as expansion bus. It connects the different external devices peripherals, expansion slots, input/output ports and drive connections to the rest of the computer. 

Question 4 :
What is Intel 8085 ?

Answer 4 : Intel 8085 is a microprocessor that is used in various electronic devices. 

Question 5 :
What are the three leading microprocessor manufacturing companies ?

Answer 5 : Intel IBM, Freescale AMD, Microchip MIPS NEC are the three leading companies. 

Question 6 :
Define Clock speed.

Answer 6 : The clock speed determines how many instructions per second a processor can process. It is given in megahertz or gigahertz. 

Question 7 :
Define chip.

Answer 7 : It is a small piece of semiconducting material on which an integrated circuit is embedded. 

Question 8 :
What is the role of clock speed in microprocessor ?

Answer 8 : It is the speed at which microprocessor executes instructions. 

Question 9 :
Draw the block diagram of microprocessor.

Answer 9 : Block diagram of microprocessor

Question 10 :
What is microprocessor ? Name its various components.

Answer 10 :

A microprocessor also called CPU is multipurpose, programmable logic device that reads binary instructions from a storage device called memory, accepts binary data as input and processes data according to those instructions and provides results as output.
Components of Microprocessor:

1. CPU
2. Bus.  


Selected

 

Chapter 4- Microprocessor and Memory Concepts Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners