• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 13- Lists, Dictionaries and Tuples Interview Questions Answers

Question 1 :
How many types of built-in types of sequences in Python.

Answer 1 :

Python has six built-in types of sequences.

Question 2 :
Write the output of the given Python code.

# !/user/bin/python
list1 = [‘physics’, ‘chemistry’, 1997, 2000];
list2 = [1,2,3,4,5,6, 7];
print “list1[0]”, list1[0]

Answer 2 :

list1[0]: physics

Question 3 :
How can we remove list element ?

Answer 3 :

To remove a list element, you can use either the del statement or the remove]) method

Question 4 :
Why we use cmp(listl, list2) in Python?

Answer 4 :

It compares elements of both lists.

Question 5 :
Describe max(list) method.

Answer 5 :

It returns item from the list with max value.

Question 6 :
Describe min(list) method.

Answer 6 :

It returns item from the list with min value.

Question 7 :
What do you mean by list.count(obj)

Answer 7 :

Returns count how many times obj occurs in list

Question 8 :
Is list.reverse() method return a value?

Answer 8 :

This method does not return any value but reverse the given object from the list

Question 9 :
Define list in Python.

Answer 9 :

The list is a most versatile datatype available in Python which can be written as a list of comma- separated values (items) between square brackets. Good thing about a list is that items in a list need not all have the same type. Creating a list is as simple as putting different comma-separated values between square brackets.
For example :
list1 = [‘physics’, ‘chemistry’, 1997,2000];
list2 = [1,2, 3,4, 5];
list3 = ’[‘a”, “b”, “c”, “d”];

Question 10 :
Give an example to access values in lists.

Answer 10 :

To access value in lists, use the square brackets for slicking along with the index or indices to obtain value available at that index. Following is a simple example :

# !/user/bin/python
list1 = [‘physics’, ‘chemistry’, 1997, 2000];
list2 = [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7];
print “list1 [0]:”,
list1 [0] print “list2[1 :5]:”, list2[1:5]

When the above code is executed, it produces the following result:

list1 [0]: physics
list2[1:5] : [2, 3, 4, 5]


Selected

 

Chapter 13- Lists, Dictionaries and Tuples Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners