• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 11- Alcohols-Phenols and Ethers Interview Questions Answers

Question 1 :

Classify the following as primary, secondary and tertiaryalcohols:

Answer 1 :


Answer

Primary alcohol → (i), (ii), (iii)

Secondary alcohol → (iv), (v)

Tertiary alcohol → (vi)

Question 2 :

Identify allylic alcohols in the above examples.

Answer 2 :

The alcohols given in (ii) and (vi) are allylic alcohols.

Question 3 :

Name the following compounds according to IUPAC system.

Answer 3 :


Answer

(i) 3-Chloromethyl-2-isopropylpentan-1-ol

(ii) 2,5-Dimethylhexane-1, 3-diol

(iii) 3-Bromocyclohexanol

(iv) Hex-1-en-3-ol

(v) 2-Bromo-3-methylbut-2-en-1-ol

Question 4 :

Show how are the following alcohols prepared by thereaction of a suitable Grignard reagent on methanal?

Answer 4 :


Answer

(i)


(ii)

Question 5 :

Write structures of the products of the followingreactions:

Answer 5 :


Answer

Question 6 :

Give structures of the products you wouldexpect when each of the following alcohol reacts with (a) HCl-ZnCl2 (b)HBr and (c) SOCl2.


Answer 6 :

(i) Butan-1-ol

(ii) 2-Methylbutan-2-ol


Answer

(a)

(i)

Primary alcohols do not react appreciablywith Lucas’ reagent (HCl-ZnCl2) at room temperature.

(ii)

Tertiary alcohols react immediately with Lucas’ reagent.

(b)

(i)

(ii)

(c)

(i)

(ii)

Question 7 :

Predict the major product of acid catalysed dehydration of


Answer 7 :

(i) 1-Methylcyclohexanol and

(ii) Butan-1-ol


Answer

Question 8 :

Ortho and para nitrophenolsare more acidic than phenol. Draw the resonance structures of the correspondingphenoxide ions.

Answer 8 :

Resonance structure of the phenoxide ion

Resonance structures of p-nitrophenoxideion

Resonance structures of o-nitrophenoxideion

It can be observed that the presence of nitro groupsincreases the stability of phenoxide ion.

Question 9 :

Write the equations involved in the following reactions:

(i) Reimer-Tiemannreaction

(ii) Kolbe’sreaction

Answer 9 :

1.   ReimerTiemann reaction