• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 7- Introduction to Euclid-s Geometry Ex-VSAQS Interview Questions Answers

Question 1 : Write the equation representing x-axis.

Answer 1 : The equation of x-axis is, y = 0.

Question 2 : Write the equation representing y-axis.

Answer 2 : The equation of y-axis is, x = 0.

Question 3 : Write the equation of a line passing through the point (0, 4) and parallel to x-axis.

Answer 3 : The equation of the line passing through the point (0,4) and parallel to x-axis will be y = 4.

Question 4 : Write the equation of a line passing through the point (3, 5) and parallel to x-axis.

Answer 4 : The equation of the line passing through the point (3, 5) and parallel to x-axis will be y = 5.

Question 5 : Write the equation of a line parallel toy-axis and passing through the point (-3, -7).

Answer 5 : The equations of the line passing through the point (-3, -7) and parallel to y-axis will be x = -3.

Question 6 : A line passes through the point (-4, 6) and is parallel to x-axis. Find its equation. A line passes through the point (-4, 6) and is parallel to x-axis. Find its equation.

Answer 6 : A line parallel to x-axis and passing through the point (-4, 6) will be y = 6.

Question 7 : Solve the equation 3x – 2 = 2x + 3 and represent the solution on the number line.

Answer 7 :

3x – 2 = 2x + 3
⇒  3x – 2x = 3 + 2 (By terms formation)
⇒  x = 5
∴ x = 5
Solution on the number line is

Question 8 : Solve the equation 2y – 1 = y + 1 and represent it graphically on the coordinate plane.

Answer 8 :

2y – 1 = y + 1
⇒ 2y – y = 1 +1
⇒  y = 2
∴ It is a line parallel to x-axis at a distance of 2 units above the x-axis is y = 2.

Question 9 : Find the value of k for which the point (1, -2) lies on the graph of the linear equation, x – 2y + k = 0.

Answer 9 :

∵ Point (1, -2) lies on the graph of the equation x – 2y + k = 0
∴ x = 1, y = -2 will satisfy the equation
Now substituting the value of x = 1, y = -2 in it
1-2 (-2) + k = 0
⇒  1 + 4 + k = 0
⇒  5+ k = 0 ⇒  k =-5
∴  k = -5


Selected

 

RD Chapter 7- Introduction to Euclid-s Geometry Ex-VSAQS Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners