• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 14- Quadrilaterals Ex-14.3 Interview Questions Answers

Question 1 : In a parallelogram ABCD, determine the sum of angles ∠C and ∠D.

Answer 1 :

The parallelogram can be drawn as:
 
We have  ,thus andare consecutive interior angles.
These must be supplementary.
Therefore,
 

Question 2 : In a parallelogram ABCD, if ∠B = 135°, determine the measure of its other angles.

Answer 2 :

Since ABCD is a parallelogram with  .
Opposite angles of a parallelogram are equal.
Therefore,
 
Also, let  
Similarly,  
We know that the sum of the angles of a quadrilateral is  .
Hence the measure of other angles are  , and  .

Question 3 : ABCD is a square. AC and BD intersect at O. State the measure of ∠AOB.

Answer 3 :

The figure can be drawn as follows:
 
In  and ,
  (Sides of a square are equal)
  (Diagonals of a parallelogram bisect each other)
  (Common)
So, by SSS Congruence rule, we have
 
Also,
  (Corresponding parts of congruent triangles are equal)
But,   (Linear pairs)
We have, 
 
Hence, the required measure of  is  .

Question 4 : ABCD is a rectangle with ∠ABD = 40°. Determine ∠DBC.

Answer 4 :

The rectangle is given as follows with   
We have to find  .
 
An angle of a rectangle is equal to  .
Therefore,
Hence, the measure for  is  .

Question 5 : The sides AB and CD of a parallelogram ABCD are bisected at E and F. Prove that EBFD is a parallelogram.

Answer 5 :

Figure is given as follows:
 
It is given that ABCD is a parallelogram.
E is the mid point of AB
Thus,
 ,
  ...... (i)
Similarly,
  ……(ii)
From (i) and (ii)
 
Also,  
Thus,  
Therefore, EBFD is a parallelogram.

Question 6 : P and Q are the points of trisection of the diagonal BD of a parallelogram ABCD. Prove that CQ is parallel to AP. Prove also that AC bisects PQ.

Answer 6 :

Figure can be drawn as follows:
 
We have P and Q as the points of trisection of the diagonal BD of parallelogram ABCD.
We need to prove that AC bisects PQ. That is,  .
Since diagonals of a parallelogram bisect each other.
Therefore, we get:
  and   
P and Q as the points of trisection of the diagonal BD.
Therefore,
  and  
Now,   and  
Thus,
 
 
AC bisects PQ.
Hence proved.

Question 7 : ABCD is a square E, F, G and H are points on AB, BC, CD and DA respectively. such that AE = BF = CG = DH. Prove that EFGH is a square.

Answer 7 :

Square ABCD is given:
 
E, F, G and H are the points on AB, BC, CD and DA respectively, such that :
 
We need to prove that EFGH is a square.
Say,  
As sides of a square are equal. Then, we can also say that:
 
In  and  ,we have:
  (Given)
  (Each equal to 90°)
  (Each equal to y )
By SAS Congruence criteria, we have:
 
Therefore, EH = EF
Similarly, EF= FG, FG= HG and HG= HE
Thus, HE=EF=FG=HG
Also,
  and  
But,
  and  
Therefore,
 
i.e.,  
Similarly,
 
 
 
Thus, EFGH is a square.
Hence proved.


Question 8 : ABCD is a rhombus, EABF is a straight line such that EA = AB = BF. Prove that ED and FC when produced meet at right angles.

Answer 8 :

Rhombus ABCD is given:
 
We have
 
We need to prove that  
We know that the diagonals of a rhombus bisect each other at right angle.
Therefore,
 , , 
 
In   A and O are the mid-points of BE and BD respectively.
By using mid-point theorem, we get:
 
Therefore,
 
In   A and O are the mid-points of BE and BD respectively.
By using mid-point theorem, we get:
Therefore,
 
Thus, in quadrilateral DOCG,we have:
  and  
Therefore, DOCG is a parallelogram.
Thus, opposite angles of a parallelogram should be equal.
 
Also, it is given that
 
Therefore,
 
Or,
 
Hence proved.


Question 9 : ABCD is a parallelogram, AD is produced to E so that DE = DC and EC produced meets AB produced in F. Prove that BF = BC

Answer 9 :

ABCD is a parallelogram, AD produced to E such that  .
 
Also , AB produced to F.
We need to prove that  
In  , D and O are the mid-points of AE and AC respectively.
By using Mid-point Theorem, we get:
Since, BD is a straight line and O lies on AC.
And, C lies on EF
 
Therefore,
  …… (i)
Also,  is a parallelogram with  .
Thus,
 
In   and  ,we have:
 
 
 
So, by ASA Congruence criterion, we have:
By corresponding parts of congruence triangles property, we get:
 
From (i) equation, we get:
 
Hence proved.


Selected

 

RD Chapter 14- Quadrilaterals Ex-14.3 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners