• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 21- Surface Areas and Volume of a Sphere Ex-21.2 Interview Questions Answers

Question 1 :
Find the volume of a sphere whose radius is
(i) 2 cm
(ii) 3.5 cm
(iii) 10.5 cm

Answer 1 : (i) Radius of sphere (r) = 2 cm

Question 2 :
Find the volume of a sphere whose diameter is,
(i) 14 cm
(ii) 3.5 dm
(iii) 2.1 m

Answer 2 : (i) Diameter of a sphere = 14 cm

Question 3 : A hemspherical tank has inner radius of 2.8 m. Find its capacity in litres.

Answer 3 : Radius of hemispherical tank (r) = 2.8 m

Question 4 : A hemispherical bowl is made of steel 0.25 cm thick. The inside radius of the bowl is 5 cm. Find the volume of steel used in making the bowl.

Answer 4 : Thickness of steel = 0.25 cm = 1/4cm
Inside radius of the hemispherical bowl (r) = 5 cm
Outer radius (R) = 5 +0.25 = 5.25 cm
Volume of the steel used= π(R3 – r3)


Question 5 : How many bullets can be made out of a cube of lead,whose edge measures 22 cm, each bullet being 2 cm in diameter?

Answer 5 : Edge of cube (r) = 22 cm
Volume = a3 =(22)3 cm3
= 22 x 22 x 22 = 10648 cm3
Diameter of a bullet = 2 cm

Question 6 : A shopkeeper has one laddoo of radius 5 cm. With the same material how many laddoos of radius 2.5 cm can be made?

Answer 6 : Radius of bigger laddoo (R) = 5 cm

Question 7 : A spherical ball of lead 3 cm in diameter is melted and recast into three spherical balls. It the diameters of two balls be 3/2 cm and 2 cm, find the diameter of the third ball.

Answer 7 : Diameter of a spherical ball of lead = 3 cm

Question 8 : A sphere of radius 5 cm is immersed in water filled in a cylinder, the level of water rises 5/3 cm. Find the radius of the cylinder.

Answer 8 : Radius of sphere (r1) = 5 cm

Level of water rises in the cylinder after immersing the sphere in it
∴ Height of water level = 5/3 cm
Let r be radius of the cylinder, then Volume of water = Volume of the sphere

Question 9 : If the radius of a sphere is doubled, what is the ratio of the volumes of the first sphere to that of the second sphere?

Answer 9 :

Let r2 be the radius of the given sphere
then volume =πr3
By doubling the radius the radius of the new sphere = 2r

Question 10 : A vessel in the form of a hemispherical bowl is full of water. Its contents are emptied in a right circular cylinder. The internal radii of the bowl and the cylinder are 3.5 cm and 7 cm respectively. Find the height to which the water will rise in the cylinder.

Answer 10 : Radius of hemispherical bowl (r) = 3.5 cm


Selected

 

RD Chapter 21- Surface Areas and Volume of a Sphere Ex-21.2 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners