• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 22- Tabular Representation of Statistical Data Ex-MCQS Interview Questions Answers

Question 1 :
Tally marks are used to find
(a) class intervals
(b) range
(c) frequency
(d) upper limits

Answer 1 :

Frequency (c)

Question 2 :
The difference between the highest and lowest values of the observations is called
(a) frequency
(b) mean
(c) range
(d) class intervals



Answer 2 : range (c)

Question 3 :
The difference between the upper limit and the lower class limits is called
(a) mid-points
(b) class size
(c) frequency
(d) mean


Answer 3 :

class size (b)

Question 4 :
In the class intervals 10-20, 20-30, 20 is taken in
(a) the interval 10-20
(b) the interval 20-30
(c) both interval 10-20, 20-30
(d) none of the intervals


Answer 4 :

the interval 20-30 (b)

Question 5 :
In a frequency distribution, the mid value of a class is 15 and the class intervals is 4. The lower limit of the class is
(a) 10
(b) 12
(c) 13
(d) 14

Answer 5 :

Mid value = 15 and class interval is 4
∴ Lower limit = 15 – 4/5 = 15 – 2 = 13 (c)

Question 6 :
The mid-value of a class interval is 42. If the class size is 10, then the upper and lower limits of the class are
(a) 47 and 37
(b) 37 and 47
(c) 37.5 and 47.5
(d) 47.5 and 37.5

Answer 6 :

Mid value = 42 and class size =10
∴ Upper limit = 42 + 10/2 = 42 + 5 = 47
and lower limit = 42 – 10/2 = 42 – 5 = 37
Upper class limit and lower class limits are 47, 37 (a)

Question 7 :
The number of times a particular item occurs in a given data is called its
(a) variation
(b) frequency
(c) cumulative frequency
(d) class-size

Answer 7 : frequency (b)

Question 8 :
The width of each of nine classes in a frequency distribution is 2.5 and the lower class boundary of the lowest class 10.6. Then the upper class boundary of the highest class is
(a) 35.6
(b) 33.1
(c) 30.6
(d) 28.1

Answer 8 :

Width of each class = 2.5
No. of classes = 9
Lower class boundary of the lowest class = 10.6
∴ Upper class limit of highest class = 10.6 + 9 x 2.5
= 10.6 + 22.5 = 33.1 (b)

Question 9 :
The following marks were obtained by the students in a test:
81, 72, 90, 90, 86, 85, 92, 70, 71, 83, 89, 95, 85, 79, 62
The range of the marks is
(a) 9
(b) 17
(c) 27
(d) 33

Answer 9 :

Marks are 81, 72, 90, 90, 86, 85, 92, 70, 71, 83, 89, 95, 85, 79, 62
Here highest marks = 95
and lowest marks = 62
∴ Range = highest marks – lowest marks = 95 – 62 = 33 (d)

Question 10 :
Tallys are usually marked in a bunch of
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer 10 : 4 i.e. IIII (b)


Selected

 

RD Chapter 22- Tabular Representation of Statistical Data Ex-MCQS Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners