• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 23- Graphical Representation of Statistical Data Ex-MCQS Interview Questions Answers

Question 1 :
Which one of the following is not the graphical representation of statistical data:
(a) Bar graph
(b) Histogram
(c) Frequency polygon
(d) Cumulative frequency distribution

Answer 1 : Cumulative frequency distribution is not a graphical method.

Question 2 :
In a frequency distribution, ogives are graphical representation of
(a) Frequency
(b) Relative frequency
(c) Cumulative
(d) Raw data

Answer 2 :

Ogive is the graphical representation of cumulative frequency.

Question 3 :
A frequency polygon is constructed by plotting frequency of the class interval and the
(a) upper limit of the class
(b) lower limit of the class
(c) mid value of the class
(d) any values of the class

Answer 3 : A frequency polygon is constructed by plotting frequency of the class interval and mid value of the class.

Question 4 :
In a histogram the area of each rectangle is proportional to
(a) the class mark of the corresponding class interval
(b) the class size of the corresponding class interval
(c) frequency of the corresponding class interval
(d) cumulative frequency of the corresponding class interval

Answer 4 : In histogram, the area of each rectangle is proportional to frequency of the corresponding class intervals.

Question 5 :
In the ‘less than’ type of ogive the cumulative frequency is plotted against
(a) the lower limit of the concerned class interval
(b) the upper limit of the concerned class interval
(c) the mid-value of the concerned class interval
(d) any value of the concerned class interval

Answer 5 : In the ‘less than’ type of ogive cumulative frequency is plotted against the upper limit of the concerned class interval,

Question 6 :
In a histogram the class intervals or the groups are taken along
(a) Y-axis
(b) X-axis
(c) both of X-axis and Y-axis
(d) in between X and Y axis

Answer 6 : In histogram, the class intervals or the groups are taken along X-axisA

Question 7 :
A histogram is a pictorial representation of the grouped data in which class intervals and frequency are respectively taken along
(a) vertical axis and horizontal axis
(b) vertical axis only
(c) horizontal axis only
(d) horizontal axis and vertical axis

Answer 7 : A histogram is a pictorial representation of the grouped data in which class interval and frequency are respectively taken along horizontal axis and vertical axis.

Question 8 :
In a histogram, each class rectangle is constructed with base as
(a) frequency
(b) class-intervals
(c) range
(d) size of the class

Answer 8 : In a histogram each class rectangle is constructed with base as class intervals.


Selected

 

RD Chapter 23- Graphical Representation of Statistical Data Ex-MCQS Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners