• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 24- Measures of Central Tendency Ex-VSAQS Interview Questions Answers

Question 1 : If the ratio of mean and median of a certain data is 2:3, then find the ratio of its mode and mean

Answer 1 :

Given that the ratio of mean and median of a certain data is 2:3. That is,
 
We know that

Question 2 : If the ratio of mode and median of a certain data is 6 : 5, then find the ratio of its mean and median.

Answer 2 :

Given that the ratio of mode and median of a certain data is 6:5. That is,
 
We know that

Question 3 : If the mean of x + 2, 2x + 3, 3x + 4, 4x + 5 is x + 2, find x.

Answer 3 :

The given data is x+2, 2x+3, 3x+4, 4x+5. They are four in numbers.
The mean is
 
 
But, it is given that the mean is x+2. Hence, we have

Question 4 : The arithmetic mean and mode of a data are 24 and 12 respectively, then find the median of the data.

Answer 4 :

Given that the arithmetic mean and mode of a data are 24 and 12 respectively. That is,
 
We have to find median
We know that

Question 5 : If the difference of mode and median of a data is 24, then find the difference of median and mean.

Answer 5 :

Given that the difference of mode and median of a data is 24. That is,
 
We have to find the difference between median and mean
We know that

Question 6 : If the median of scores x2,x3,x4,x5x2,x3,x4,x5 and x6x6 (where x > 0) is 6, then find the value of x6x6.

Answer 6 :

Given that the median of the scores , where is 6. The number of scores n is 5, which is an odd number. We have to find  
Note that the scores are in descending order. Hence the median is
But, it is given that the median is 6. Hence, we have

Question 7 : If the mean of 2, 4, 6, 8, x, y is 5, then find the value of x + y.

Answer 7 :

The given data is . They are 6 in numbers.
The mean is
 
But, it is given that the mean is 5. Hence, we have

Question 8 : If the mode of scores 3, 4, 3, 5, 4, 6, 6, x is 4, find the value of x.

Answer 8 :

The given data is .
The mode is the value which occur maximum number of times, that is, the mode has maximum frequency. If the maximum frequency occurs for more than 1 value, then the number of mode is more than 1 and is not unique.
Here it is given that the mode is 4. So, x must be 4, otherwise it contradicts that the mode is 4. Hence  

Question 9 : If the median of 33, 28, 20, 25, 34, x is 29, find the maximum possible value of x.

Answer 9 :

The given data is . The total number of values is , is an even number. Hence the median depends on the observation and  observation.
Since we have to find the maximum possible value of x.So we must put it in the 4th position when ordering in ascending order.
Arranging the data in ascending order, we have
 
Hence, the median is
Here it is given that the median is 29. So, we have

Question 10 : If the median of the scores 1, 2, x, 4, 5 (where 1 < 2 < x < 4 < 5) is 3, then find the mean of the scores.

Answer 10 :

The given data is 1, 2, x, 4 and 5. Since , the given data is already in ascending order.
Here, the number of observation , which is an odd number.
Hence, the median is
Here, it is given that the median is 3. Hence, we have .
The mean is


Selected

 

RD Chapter 24- Measures of Central Tendency Ex-VSAQS Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners