• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

RD Chapter 3- Pair of Linear Equations in Two Variables Ex-3.7 Interview Questions Answers

Question 1 : The sum of two numbers is 8. If their sum is four times their difference, find the numbers.

Answer 1 :

Let first number = x
and second number = y
x + y = 8 ….(i)
and x + y = 4 (x – y)
=> 4 (x – y) = 8
=> x – y = 2 ….(ii)
Adding (i) and (ii),
2x = 10 => x = 5
Subtracting (ii) from (i),
2y = 6 => y = 3
Numbers are 5, 3

Question 2 : The sum of digits of a two digit number is 13. If the number is subtracted from the one obtained by interchanging the digits, the result is 45. What is the number ?

Answer 2 :

Let unit’s digit = x
and ten’s digit = y
Number = x + 10y
Now according to the condition
x + y = 13 ….(i)
Number after interchanging their digits,
y + 10x
Now y + 10x – x – 10y = 45
9x – 9y = 45
=> x – y = 5
x – y = 5 ….(ii)
Adding (i) and (ii),
2x = 18 => x = 9
subtracting 8
2y = 8 => y = 4
Number = x + 10y = 9 + 4 x 10 = 9 + 40 = 49

Question 3 : A number consists of two digits whose sum is five. When the digits are reversed, the number becomes greater by nine. Find the number.

Answer 3 :

Let units digit = x
and ten’s digit = y
Number = x + 10y
and number by reversing their digits = y+ 10x
Now according to the conditions,
x + y = 5 ….(i)
and y + 10x = x + 10y + 9
=> y + 10x – x – 10y = 9
=> 9x – 9y = 9x – y = 1 ….(ii)
(Dividing by 9)
Adding we get:
2x = 6 => x = 3
and subtracting,
2y = 4 => y = 2
Number = x + 10y = 3 + 10 x 2 = 3 + 20 = 23

Question 4 : The sum of digits of a two digit number is 15. The number obtained by reversing the order of digits of the given number exceeds the given number by 9. Find the given number. (C.B.S.E. 2004)

Answer 4 :

Let the ones digit = x
and tens digit = y
Number = x + 10y
and number by reversing the order of digits = y +10x
According to the conditions,
x + y = 15 ….(i)
y + 10x = x + 10y + 9
=> y + 10x – x – 10y = 9
=> 9x – 9y = 9
=>x – y = 1 ……..(ii)
(Dividing by 9)
Adding (i) and (ii)
2x = 16
x = 8
and subtracting, 2y = 14 => y = 7
Number = x + 10y = 8 + 10 x 7 = 8 + 70 = 78

Question 5 : The sum of a two-digit number and the number formed by reversing the order of digits is 66. If the two digits differ by 2, find the number. How many such numbers are there ? [NCERT]

Answer 5 :

Sum of two-digit number and number formed by reversing its digits = 66
Let units digit = x
Then tens digit = x + 2
Number = x + 10 (x + 2) = x + 10x + 20 = 11x + 20
and by reversing its digits
Unit digit = x + 2
and tens digit = x
Number = x + 2 + 10x = 11x + 2
11x + 20 + 11x + 2 = 66
=> 22x + 22 = 66
=> 22x = 66 – 22 = 44
=> x = 2
Number = 11x + 20 = 11 x 2 + 20 = 22 + 20 = 42
and number by reversing its digits will be 11x + 2 = 11 x 2 + 2 = 22 + 2 = 24
Hence numbers are 42 and 24

Question 6 : The sum of two numbers is 1000 and the difference between their squares is 256000. Find the numbers.

Answer 6 :

Let first number = x
and second number = y
x + y = 1000 ……..(i)

Question 7 : The sum of a two digit number and the number obtained by reversing the order of its digits is 99. If the digits differ by 3, find the number. (C.B.S.E. 2002)

Answer 7 :

Let the unit’s digit of the number = x
and ten’s digit = y
Number = x + 10y
By reversing the digits, the new number will be = y +10x
According to the condition,
x + 10y + y + 10x = 99
=> 11x + 11y = 99
=> x + y = 9 ….(i)
and x – y = 3 ….(ii)
Adding we get,
2x = 12
x = 6
and subtracting, 2y = 6
y= 3
Number = x + 10y = 6 + 10 x 3 = 6 + 30 = 36

Question 8 : A two-digit number is 4 times the sum of its digits. If 18 is added to the number, the digits are reversed. Find the number. (C.B.S.E. 2001C)

Answer 8 :

Let the unit digit of the number = x
and tens digit = y
Number = x + 10y
and number after reversing the order of digits = y + 10x
According to the conditions,
x + 10y = 4 (x + y)
=> x + 10y = 4x + 4y
=> 4x + 4y – x – 10y = 0
=> 3x – 6y = 0
=> x – 2y = 0
=> x = 2y ….(ii)
and x + 10y + 18 = y + 10x
=> x + 10y – y – 10x = -18
=> – 9x + 9y = -18
=> x – y = 2 ….(ii)
(Dividing by – 9)
=> 2y – y = 2 {From (i}
=> y = 2
x = 2y = 2 x 2 = 4
Number = x + 10y = 4 + 10 x 2 = 4 + 20 = 24

Question 9 : A two-digit number is 3 more than 4 times the sum of its digits. If 18 is added to the number, the digits are reversed. Find the number. (C.B.S.E. 2001C)

Answer 9 :

Let unit digit of the number = x
and ten’s digit = y
Number = x + 10y
and number after reversing the digits = y + 10x
According to the conditions,
x + 10y = 4 (x + y) + 3
=> x + 10y = 4x + 4y + 3
=> x + 10y – 4x – 4y = 3
=> -3x + 6y = 3
=> x – 2y = -1 ….(i)
(Dividing by -3)
and x + 10y + 18 = y + 10x
=> x + 10y – y – 10x = -18
=> -9x + 9y = -18
=>x – y = 2 ….(ii)
(Dividing by 9)
Subtracting (i) from (ii)
y = 3
x – 3 = 2
=>x = 2 + 3 = 5 {From (ii)}
Number = x + 10y = 5 + 10 x 3 = 5 + 30 = 35

Question 10 : A two digit number is 4 more than 6 times the sum of its digits. If 18 is subtracted from the number, the digits are reversed. Find the number. (C.B.S.E. 2001C)

Answer 10 :

Let units digit of the number = x
and ten’s digit = y
then number = x + 10y
The number by reversing the digits = y+ 10x
According to the condition given,
x + 10y = 6 (x + y) + 4
=> x + 10y = 6x + 6y + 4
=> x + 10y – 6x – 6y = 4
=> -5x + 4y = 4 ….(i)
and x + 10y – 18 = y + 10x
=> x + 10y – y – 10x = 18
=> -9x + 9y = 18
=> x – y = -2 ….(ii)
(Dividing by 9)
=> x = y – 2
Substituting in (i),
-5 (y – 2) + 4y = 4
-5y + 10 + 4y = 4
-y = 4 – 10 = – 6
y = 6
Number = x + 10y = 4 + 10 x 6 = 4 + 60 = 64


Selected

 

RD Chapter 3- Pair of Linear Equations in Two Variables Ex-3.7 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners