• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 6- Poets and Pancakes Interview Questions Answers

Question 1 :
What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up?

Answer 1 :

The writer means the misery caused by the incandescent lights that poured out intense heat. The make-up room of the Gemini Studios had bright bulbs in the room full of large mirrors that reflected the glowing lights. Under such blazing heat make-up was done.

Question 2 :
What is the example of national integration that the author refers to?

Answer 2 :

The make-up team and also those who came and went were from different states. It was headed by a Bengali and next in hierarchy was a Maharashtrian, assisted by an Andhraite, a Madras Indian Christian, an Anglo-Burmese and other local Tamils. It was truly a gang of nationally integrated make-up men.

Question 3 :
What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studios? Why was he disappointed?

Answer 3 :

The office boy applied make-up to the crowds, mixing his paint in a giant vessel and slapping it on the crowd players. He had joined the studios in the hope of becoming a star actor or a top screen writer, director or lyrics writer. He was a bit of a poet. He was disappointed as he was placed low even in the hierarchy of make-up men.

Question 4 :
Why did the author appear to be doing nothing at the studios?

Answer 4 :

The author’s job was to cut out newspaper clippings on a wide variety of subjects and store them in files. Many of these had to be written out in hand. Seeing him sitting at his desk and tearing up newspapers most people thought he had nothing to do at the studios.

Question 5 :
Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?

Answer 5 :

The office boy was frustrated because his hopes of making big in the movie world failed. He vent his anger and frustration on Kothamangalam Subbu, the No. 2 in the studios, whom he held responsible for his dishonour and neglect.

Question 6 :
Who was Subbu’s principal?

Answer 6 :

S.S. Vasan, the founder of Gemini Studios, was the boss and Subbu’s Principal in the studios. Subbu had a great loyalty to him. This made him identify himself with his principal completely. He turned his entire creativity to his principal’s advantage.

Question 7 :
Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.

Answer 7 :

Subbu was a many-sided genius. He was born a Brahmin. It is a virtue in itself as it exposed him to more affluent situations and people. Second, he had the ability to look cheerful at all times. Third, he always had work for somebody. Fourth, he had great loyalty to his principal, S.S. Vasan, the Boss.

Question 8 :
Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?

Answer 8 :

The lawyer was the only one at the studios who wore pants, tie and sometimes a coat, unlike others who wore khadi dhoti and shirt. His job was to give support and advise on problems, but in fact he created problems. He brought the career of a brilliant actress to an end by terrorizing her. He was rightly called an illegal adviser.

Question 9 :
What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?

Answer 9 :

 The lawyer wore pants, a tie and sometimes a coat, while all wore khadi dhoti and white khadi shirt. He looked alone and helpless. He was a man of cold logic in a crowd of dreamers. He was a neutral man among Gandhiites and Khadiites.

Question 10 :
Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?

Answer 10 :

The people at Gemini Studios wore Khadi and worshipped Gandhi, but beyond that they had no particular political interests or understanding. They only had opinions on communism, which they loathed and looked down on communists. They considered communists as heartless atheists who are devoid of emotions. They went about letting loose anarchy in the society.


Selected

 

Chapter 6- Poets and Pancakes Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners