• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 1 Sets Ex-1.3 Interview Questions Answers

Question 1 :
Make correct statements by filling in the symbols ⊂ or ⊄ in the blank spaces:
(i) {2, 3, 4} … {1, 2, 3, 4, 5}
(ii) {a, b, c} … {b, c, d}
(iii) {x: x is a student of Class XI of your school} … {x: x student of your school}
(iv) {x: x is a circle in the plane} … {x: x is a circle in the same plane with radius 1 unit}
(v) {x: x is a triangle in a plane}…{x: x is a rectangle in the plane}
(vi) {x: x is an equilateral triangle in a plane}… {x: x is a triangle in the same plane}
(vii) {x: x is an even natural number} … {x: x is an integer}

Answer 1 :

(i) {2, 3, 4} ⊂ {1, 2, 3, 4, 5}
(ii) {a, b, c} ⊄ {b, c, d}
(iii) {x: x is a student of Class XI of your school} ⊂ {x: x student of your school}
(iv) {x: x is a circle in the plane} ⊄ {x: x is a circle in the same plane with radius 1 unit}
(v) {x: x is a triangle in a plane} ⊄ {x: x is a rectangle in the plane}
(vi) {x: x is an equilateral triangle in a plane} ⊂ {x: x is a triangle in the same plane}
(vii) {x: x is an even natural number} ⊂ {x: x is an integer}

Question 2 :
Examine whether the following statements are true or false:
(i) {a, b} ⊄ {b, c, a}
(ii) {a, e} ⊂ {x: x is a vowel in the English alphabet}
(iii) {1, 2, 3} ⊂ {1, 3, 5}
(iv) {a} ⊂ {a. b, c}
(v) {a} ∈ (a, b, c)
(vi) {x: x is an even natural number less than 6} ⊂ {x: x is a natural number which divides 36}

Answer 2 :

(i) False.
Here each element of {a, b} is an element of {b, c, a}.
(ii) True.
We know that a, e are two vowels of the English alphabet.
(iii) False.
2 ∈ {1, 2, 3} where, 2∉ {1, 3, 5}
(iv) True.
Each element of {a} is also an element of {a, b, c}.
(v) False.
Elements of {a, b, c} are a, b, c. Hence, {a} ⊂ {a, b, c}
(vi) True.
{x: x is an even natural number less than 6} = {2, 4}
{x: x is a natural number which divides 36}= {1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18, 36}

Question 3 :
Let A= {1, 2, {3, 4}, 5}. Which of the following statements are incorrect and why?
(i) {3, 4} ⊂ A
(ii) {3, 4}}∈ A
(iii) {{3, 4}} ⊂ A
(iv) 1 ∈ A
(v) 1⊂ A
(vi) {1, 2, 5} ⊂ A
(vii) {1, 2, 5} ∈ A
(viii) {1, 2, 3} ⊂ A
(ix) Φ ∈ A
(x) Φ ⊂ A
(xi) {Φ} ⊂ A

Answer 3 :

It is given that A= {1, 2, {3, 4}, 5}
(i) {3, 4} ⊂ A is incorrect
Here 3 ∈ {3, 4}; where, 3∉A.
(ii) {3, 4} ∈A is correct
{3, 4} is an element of A.
(iii) {{3, 4}} ⊂ A is correct
{3, 4} ∈ {{3, 4}} and {3, 4} ∈ A.
(iv) 1∈A is correct
1 is an element of A.
(v) 1⊂ A is incorrect
An element of a set can never be a subset of itself.
(vi) {1, 2, 5} ⊂ A is correct
Each element of {1, 2, 5} is also an element of A.
(vii) {1, 2, 5} ∈ A is incorrect
{1, 2, 5} is not an element of A.
(viii) {1, 2, 3} ⊂ A is incorrect
3 ∈ {1, 2, 3}; where, 3 ∉ A.
(ix) Φ ∈ A is incorrect
Φ is not an element of A.
(x) Φ ⊂ A is correct
Φ is a subset of every set.
(xi) {Φ} ⊂ A is incorrect
Φ∈ {Φ}; where, Φ ∈ A.

Question 4 :
Write down all the subsets of the following sets:
(i) {a}
(ii) {a, b}
(iii) {1, 2, 3}
(iv) Φ

Answer 4 :

(i) Subsets of {a} are
Φ and {a}.
(ii) Subsets of {a, b} are
Φ, {a}, {b}, and {a, b}.
(iii) Subsets of {1, 2, 3} are
Φ, {1}, {2}, {3}, {1, 2}, {2, 3}, {1, 3}, and {1, 2, 3}.
(iv) Only subset of Φ is Φ.

Question 5 : How many elements has P (A), if A = Φ?

Answer 5 :

If A is a setwith m elements

(A) = m then [P(A)] = 2m

If A = Φ we get n (A)= 0

[P(A)] = 20 = 1

Therefore, P (A) hasone element.

Question 6 :
Write the following as intervals:
(i) {x: x ∈ R, –4 < x ≤ 6}
(ii) {x: x ∈ R, –12 < x < –10}
(iii) {x: x ∈ R, 0 ≤ x < 7}
(iv) {x: x ∈ R, 3 ≤ x ≤ 4}

Answer 6 :

(i) {x: x ∈ R, –4 < x ≤ 6} = (–4, 6]
(ii) {x: x ∈ R, –12 < x < –10} = (–12, –10)
(iii) {x: x ∈ R, 0 ≤ x < 7} = [0, 7)
(iv) {x: x ∈ R, 3 ≤ x ≤ 4} = [3, 4]

Question 7 :
Write the following intervals in set-builder form:
(i) (–3, 0)
(ii) [6, 12]
(iii) (6, 12]
(iv) [–23, 5)

Answer 7 :

(i) (–3, 0) = {x: x ∈ R, –3 < x < 0}
(ii) [6, 12] = {x: x ∈ R, 6 ≤ x ≤ 12}
(iii) (6, 12] ={x: x ∈ R, 6 < x ≤ 12}
(iv) [–23, 5) = {x: x ∈ R, –23 ≤ x < 5}

Question 8 :
What universal set (s) would you propose for each of the following:
(i) The set of right triangles
(ii) The set of isosceles triangles

Answer 8 :

(i) Among the set of right triangles, the universal set is the set of triangles or the set of polygons.
(ii) Among the set of isosceles triangles, the universal set is the set of triangles or the set of polygons or the set of two-dimensional figures.

Question 9 :
Given the sets A = {1, 3, 5}, B = {2, 4, 6} and C = {0, 2, 4, 6, 8}, which of the following may be considered as universals set (s) for all the three sets A, B and C
(i) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
(ii) Φ
(iii) {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
(iv) {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}

Answer 9 :

(i) We know that A ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
B ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
So C ⊄ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
Hence, the set {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6} cannot be the universal set for the sets A, B, and C.
(ii) A ⊄ Φ, B ⊄ Φ, C ⊄ Φ
Hence, Φ cannot be the universal set for the sets A, B, and C.
(iii) A ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
B ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
C ⊂ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10}
Hence, the set {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} is the universal set for the sets A, B, and C.
(iv) A ⊂ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
B ⊂ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
So C ⊄ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}
Hence, the set {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} cannot be the universal set for the sets A, B, and C.


Selected

 

Chapter 1 Sets Ex-1.3 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners