• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 2 Relations and Functions Ex-2.2 Interview Questions Answers

Question 1 : Let A = {1, 2, 3, … , 14}. Define a relation R from A to A by R = {(x, y): 3x – y = 0, where x, y ∈ A}. Write down its domain, codomain and range.

Answer 1 :

The relation R from A to A is given as:
R = {(x, y): 3x – y = 0, where x, y ∈ A}
= {(x, y): 3x = y, where x, y ∈ A}
So,
R = {(1, 3), (2, 6), (3, 9), (4, 12)}
Now,
The domain of R is the set of all first elements of the ordered pairs in the relation.
Hence, Domain of R = {1, 2, 3, 4}
The whole set A is the codomain of the relation R.
Hence, Codomain of R = A = {1, 2, 3, …, 14}
The range of R is the set of all second elements of the ordered pairs in the relation.
Hence, Range of R = {3, 6, 9, 12}

Question 2 : Define a relation R on the set N of natural numbers by R = {(x, y): y = x + 5, x is a natural number less than 4; x, y ∈ N}. Depict this relationship using roster form. Write down the domain and the range.

Answer 2 :

The relation R is given by:
R = {(x, y): y = x + 5, x is a natural number less than 4, x, y ∈ N}
The natural numbers less than 4 are 1, 2, and 3.
So,
R = {(1, 6), (2, 7), (3, 8)}
Now,
The domain of R is the set of all first elements of the ordered pairs in the relation.
Hence, Domain of R = {1, 2, 3}
The range of R is the set of all second elements of the ordered pairs in the relation.
Hence, Range of R = {6, 7, 8}

Question 3 : A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}. Define a relation R from A to B by R = {(x, y): the difference between x and y is odd; x ∈ A, y ∈ B}. Write R in roster form.

Answer 3 :

Given,
A = {1, 2, 3, 5} and B = {4, 6, 9}
The relation from A to B is given as:
R = {(x, y): the difference between x and y is odd; x ∈ A, y ∈ B}
Thus,
R = {(1, 4), (1, 6), (2, 9), (3, 4), (3, 6), (5, 4), (5, 6)}

Question 4 :
The figure shows a relationship between the sets P and Q. write this relation
(i) in set-builder form (ii) in roster form.
What is its domain and range?

Answer 4 :

From the given figure, it’s seen that
P = {5, 6, 7}, Q = {3, 4, 5}
The relation between P and Q:
Set-builder form
(i) R = {(x, y): y = x – 2; x ∈ P} or R = {(x, y): y = x – 2 for x = 5, 6, 7}
Roster form
(ii) R = {(5, 3), (6, 4), (7, 5)}
Domain of R = {5, 6, 7}
Range of R = {3, 4, 5}

Question 5 :
Let A = {1, 2, 3, 4, 6}. Let R be the relation on A defined by
{(a, b): a, b ∈ A, b is exactly divisible by a}.
(i) Write R in roster form
(ii) Find the domain of R
(iii) Find the range of R

Answer 5 :

Given,
A = {1, 2, 3, 4, 6} and relation R = {(a, b): a, b ∈ A, b is exactly divisible by a}
Hence,
(i) R = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 6), (2, 2), (2, 4), (2, 6), (3, 3), (3, 6), (4, 4), (6, 6)}
(ii) Domain of R = {1, 2, 3, 4, 6}
(iii) Range of R = {1, 2, 3, 4, 6}

Question 6 : Determine the domain and range of the relation R defined by R = {(x, x + 5): x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}.

Answer 6 :

Given,
Relation R = {(x, x + 5): x ∈ {0, 1, 2, 3, 4, 5}}
Thus,
R = {(0, 5), (1, 6), (2, 7), (3, 8), (4, 9), (5, 10)}
So,
Domain of R = {0, 1, 2, 3, 4, 5} and,
Range of R = {5, 6, 7, 8, 9, 10}

Question 7 : Write the relation R = {(x, x3): x is a prime number less than 10} in roster form.

Answer 7 :

Given,
Relation R = {(x, x3): x is a prime number less than 10}
The prime numbers less than 10 are 2, 3, 5, and 7.
Therefore,
R = {(2, 8), (3, 27), (5, 125), (7, 343)}

Question 8 : Let A = {x, y, z} and B = {1, 2}. Find the number of relations from A to B.

Answer 8 :

Given, A = {x, y, z} and B = {1, 2}.
Now,
A × B = {(x, 1), (x, 2), (y, 1), (y, 2), (z, 1), (z, 2)}
As n(A × B) = 6, the number of subsets of A × B will be 26.
Thus, the number of relations from A to B is 26.

Question 9 : Let R be the relation on Z defined by R = {(a, b): a, b ∈ Z, a – b is an integer}. Find the domain and range of R.

Answer 9 :

Given,
Relation R = {(a, b): a, b ∈ Z, a – b is an integer}
We know that the difference between any two integers is always an integer.
Therefore,
Domain of R = Z and Range of R = Z


Selected

 

Chapter 2 Relations and Functions Ex-2.2 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners