• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex-5.2 Interview Questions Answers

Question 1 : Find the modulus and the argument of the complex number 

Answer 1 :


On squaring and adding, we obtain

Since both the values of sin θ and cos θ are negative and sinθ and cosθ are negative in III quadrant,


Thus, the modulus and argument of the complex number  are 2 and  respectively.

Question 2 : Find the modulus and the argument of the complex number 

Answer 2 :


On squaring and adding, we obtain
Thus, the modulus and argument of the complex number   are 2 and  respectively.

Question 3 : Convert the given complex number in polar form: 1 – i

Answer 3 :

1 – i
Let r cos θ = 1 and r sin θ = –1
On squaring and adding, we obtain
This is the required polar form.

Question 4 : Convert the given complex number in polar form: – 1 + i

Answer 4 :

– 1 + i
Let r cos θ = –1 and r sin θ = 1
On squaring and adding, we obtain
It can be written,
This is the required polar form.

Question 5 : Convert the given complex number in polar form: – 1 – i

Answer 5 :

– 1 – i
Let r cos θ = –1 and r sin θ = –1
On squaring and adding, we obtain
This is the required polar form.

Question 6 : Convert the given complex number in polar form: –3

Answer 6 :

–3
Let r cos θ = –3 and r sin θ = 0
On squaring and adding, we obtain
This is the required polar form.

Question 7 : Convert the given complex number in polar form:  

Answer 7 :

Let r cos θ =   and r sin θ = 1
On squaring and adding, we obtain
This is the required polar form.

Question 8 : Convert the given complex number in polar form: i

Answer 8 :

i
Let r cosθ = 0 and r sin θ = 1
On squaring and adding, we obtain
This is the required polar form.


Selected

 

Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations Ex-5.2 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners