• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Chapter 16 Probability Ex-16.1 Interview Questions Answers

Question 1 : Describe the sample space for the indicated experiment: A coin is tossed three times.

Answer 1 :

A coin has two faces: head (H) and tail (T).
When a coin is tossed three times, the total number of possible outcomes is 23 = 8
Thus, when a coin is tossed three times, the sample space is given by:
S = {HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT}

Question 2 : Describe the sample space for the indicated experiment: A die is thrown two times.

Answer 2 :

When a die is thrown, the possible outcomes are 1, 2, 3, 4, 5, or 6.
When a die is thrown two times, the sample space is given by S = {(x, y): x, y = 1, 2, 3, 4, 5, 6}
The number of elements in this sample space is 6 × 6 = 36, while the sample space is given by:
S = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6), (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}

Question 3 : Describe the sample space for the indicated experiment: A coin is tossed four times.

Answer 3 :

When a coin is tossed once, there are two possible outcomes: head (H) and tail (T).
When a coin is tossed four times, the total number of possible outcomes is 24 = 16
Thus, when a coin is tossed four times, the sample space is given by:
S = {HHHH, HHHT, HHTH, HHTT, HTHH, HTHT, HTTH, HTTT, THHH, THHT, THTH, THTT, TTHH, TTHT, TTTH, TTTT}

Question 4 : Describe the sample space for the indicated experiment: A coin is tossed and a die is thrown.

Answer 4 :

A coin has two faces: head (H) and tail (T).
A die has six faces that are numbered from 1 to 6, with one number on each face.
Thus, when a coin is tossed and a die is thrown, the sample space is given by:
S = {H1, H2, H3, H4, H5, H6, T1, T2, T3, T4, T5, T6}

Question 5 : Describe the sample space for the indicated experiment: A coin is tossed and then a die is rolled only in case a head is shown on the coin.

Answer 5 :

A coin has two faces: head (H) and tail (T).
A die has six faces that are numbered from 1 to 6, with one number on each face.
Thus, when a coin is tossed and then a die is rolled only in case a head is shown on the coin, the sample space is given by:
S = {H1, H2, H3, H4, H5, H6, T}

Question 6 : 2 boys and 2 girls are in Room X, and 1 boy and 3 girls in Room Y. Specify the sample space for the experiment in which a room is selected and then a person.

Answer 6 :

Let us denote 2 boys and 2 girlsin room X as B1, B2 and G1, G2 respectively. Let us denote 1 boy and 3 girls inroom Y as B3, and G3, G4, Grespectively.

Accordingly,the required sample space is given by S = {XB1, XB2,XG1, XG2, YB3, YG3, YG4, YG5}

Question 7 : One die of red colour, one of white colour and one of blue colour are placed in a bag. One die is selected at random and rolled, its colour and the number on its uppermost face is noted. Describe the sample space.

Answer 7 :

A die has six faces that are numbered from 1 to 6, with one number on each face.
Let us denote the red, white, and blue dices as R, W, and B respectively.
Accordingly, when a die is selected and then rolled, the sample space is given by
S = {R1, R2, R3, R4, R5, R6, W1, W2, W3, W4, W5, W6, B1, B2, B3, B4, B5, B6}

Question 8 :
An experiment consists of recording boy-girl composition of families with 2 children.
(i) What is the sample space if we are interested in knowing whether it is a boy or girl in the order of their births?
(ii) What is the sample space if we are interested in the number of girls in the family?

Answer 8 :

(i) When the order of the birth of a girl or a boy is considered, the sample space is given by S = {GG, GB, BG, BB}
(ii) Since the maximum number of children in each family is 2, a family can either have 2 girls or 1 girl or no girl. Hence, the required sample space is S = {0, 1, 2}

Question 9 : A box contains 1 red and 3 identical white balls. Two balls are drawn at random in succession without replacement. Write the sample space for this experiment.

Answer 9 :

It is given that the box contains 1 red ball and 3 identical white balls. Let us denote the red ball with R and a white ball with W.
When two balls are drawn at random in succession without replacement, the sample space is given by
S = {RW, WR, WW}

Question 10 : An experiment consists of tossing a coin and then throwing it second time if a head occurs. If a tail occurs on the first toss, then a die is rolled once. Find the sample space.

Answer 10 :

A coin has two faces: head (H) and tail (T).
A die has six faces that are numbered from 1 to 6, with one number on each face.
Thus, in the given experiment, the sample space is given by
S = {HH, HT, T1, T2, T3, T4, T5, T6}


Selected

 

Chapter 16 Probability Ex-16.1 Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners