• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

J2ME Interview Questions Answers

Question 1 : What Is J2me ?

Answer 1 : Java 2, Micro Edition is a group of specifications and technologies that pertain to Java on small devices. The J2ME moniker covers a wide range of devices, from pagers and mobile telephones through set-top boxes and car navigation systems. The J2ME world is divided into configurations and profiles, specifications that describe a Java environment for a specific class of device.

Question 2 : What Is J2me Wtk ?

Answer 2 : The J2ME Wireless Toolkit is a set of tools that provides developers with an emulation environment, documentation and examples for developing Java applications for small devices. The J2ME WTK is based on the Connected Limited Device Configuration (CLDC) and Mobile Information Device Profile (MIDP) reference implementations, and can be tightly integrated with Forte for Java .

Question 3 : What Is 802.11 ?

Answer 3 : 802.11 is a group of specifications for wireless networks developed by the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). 802.11 uses the Ethernet protocol and CSMA/CA (carrier sense multiple access with collision avoidance) for path sharing.

Question 4 : What Is Api ?

Answer 4 : An Application Programming Interface (API) is a set of classes that you can use in your own application. Sometimes called libraries or modules, APIs enable you to write an application without reinventing common pieces of code. For example, a networking API is something your application can use to make network connections, without your ever having to understand the underlying code. 5. What is AMPS. Advanced Mobile Phone Service (AMPS) is a first-generation analog, circuit-switched cellular phone network. Originally operating in the 800 MHz band, service was later expanded to include transmissions in the 1900 MHz band, the VHF range in which most wireless carriers operate. Because AMPS uses analog signals, it cannot transmit digital signals and cannot transport data packets without assistance from newer technologies such as TDMA and CDMA.

Question 5 : What Is Cdc ?

Answer 5 : The Connected Device Configuration (CDC) is a specification for a J2ME configuration. Conceptually, CDC deals with devices with more memory and processing power than CLDC; it is for devices with an always-on network connection and a minimum of 2 MB of memory available for the Java system.

Question 6 : What Is Cdma ?

Answer 6 : Code-Division Multiple Access (CDMA) is a cellular technology widely used in North America. There are currently three CDMA standards: CDMA One, CDMA2000 and W-CDMA. CDMA technology uses UHF 800Mhz-1.9Ghz frequencies and bandwidth ranges from 115Kbs to 2Mbps.

Question 7 : What Is Cdpd ?

Answer 7 : Developed by Nortel Networks, Cellular Digital Packet Data (CDPD) is an open standard for supporting wireless Internet access from cellular devices. CDPD also supports Multicast, which allows content providers to efficiently broadcast information to many devices at the same time.

Question 8 : What Is Chtml ?

Answer 8 : Compact HTML (cHTML) is a subset of HTML which is designed for small devices. The major features of HTML that are excluded from cHTML are: JPEG image, Table, Image map, Multiple character fonts and styles, Background color and image, Frame and Style sheet.

Question 9 : What Is Cldc ?

Answer 9 : The Connected, Limited Device Configuration (CLDC) is a specification for a J2ME configuration. The CLDC is for devices with less than 512 KB or RAM available for the Java system and an intermittent (limited) network connection. It specifies a stripped-down Java virtual machine1 called the KVM as well as several APIs for fundamental application services. Three packages are minimalist versions of the J2SE java.lang, java.io, and java.util packages. A fourth package, javax.microedition.io, implements the Generic Connection Framework, a generalized API for making network connections.

Question 10 : What Is Configuration ?

Answer 10 : In J2ME, a configuration defines the minimum Java runtime environment for a family of devices: the combination of a Java virtual machine (either the standard J2SE virtual machine or a much more limited version called the CLDC VM) and a core set of APIs. CDC and CLDC are configurations. See also profile, optional package.


Selected

 

J2ME Contributors

Rajeev Katiyar

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners