• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

MongoDB Interview Questions Answers

Question 1 : Explain what is MongoDB?

Answer 1 : Mongo-DB is a document database which provides high performance, high availability and easy scalability.

Question 2 : What is “Namespace” in MongoDB?

Answer 2 : MongoDB stores BSON (Binary Interchange and Structure Object Notation) objects in the collection. The concatenation of the collection name and database name is called a namespace.

Question 3 : What is sharding in MongoDB?

Answer 3 : The procedure of storing data records across multiple machines is referred as Sharding. It is a MongoDB approach to meet the demands of data growth. It is the horizontal partition of data in a database or search engine. Each partition is referred as shard or database shard.

Question 4 : What makes MongoDB the best?

Answer 4 : MongoDB is considered to be the best NoSQL database because of its following features: • Document-oriented (DO) • High performance (HP) • High availability (HA) • Easy scalability • Rich query language

Question 5 : How to do transactions/locking in MongoDB?

Answer 5 : MongoDB does not use conventional locking with reduction as it is planned to be light, high-speed, and knowable in its presentation. It can be considered as parallel to the MySQL MyISAM auto entrust sculpt. With the simplest business sustain, performance is enhanced, particularly in a structure with numerous servers.

Question 6 : When and to what extent does data get extended to multi-slice?

Answer 6 : MongoDB scrap stands on a collection. So, an album of all substances is kept in a lump or mass. Only when there is an additional time slot, there will be more than a few slice data achievement choices, but when there is more than one lump, data gets extended to a lot of slices and it can be extended to 64 MB.

Question 7 : Compare MongoDB with Couchbase and CouchbaseDB.

Answer 7 : Although MongoDB, Couchbase and Couchbase DB are common in many ways, still they are different in the case of necessities for the execution of the model, crossing points, storage, duplications, etc.

Question 8 : When do we use a namespace in MongoDB?

Answer 8 : During the sequencing of the names of the database and the collection, the namespace is used.

Question 9 : If you remove an object attribute, is it deleted from the database?

Answer 9 : Yes, it is deleted. Hence, it is better to eliminate the attribute and then save the object again.

Question 10 : How can we move an old file into the moveChunk directory?

Answer 10 : Once the functions are done, the old files are converted to backup files and moved to the moveChunk directory at the time of balancing the slices.


Selected

 

MongoDB Contributors

Rajeev Katiyar

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners