• +91 9971497814
  • info@interviewmaterial.com

Indian Law Questions Answers

Subjects

Question 1 : Under which article was the Finance Commission of India established?

Answer 1 : Article 280 - The Commission was constituted by the President of India under Article 280 of the Constitution on 27 November 2017. The commission was formed to make recommendations for a period of five years from 1 April 2020 to 31 March 2025.

Question 2 : What is the tenure of the office of Comptroller and Auditor General of India (CAG)?

Answer 2 : 6 years or age of 65, whichever is lower- The tenure of the office of Comptroller and Auditor General of India (CAG) is 6 years or age of 65, whichever is lower. The CAG is ranked 9th and enjoys the same status as a judge of Supreme Court of India in Indian order of precedence.

Question 3 : Which is the oldest known system designed for the redressal of citizen's grievance?

Answer 3 : Ombudsman System - Ombudsman System is the oldest known system designed for the redressal of citizen's grievance

Question 4 : High courts issue writs under article

Answer 4 : Article 226 - Article 226, empowers the high courts to issue, to any person or authority, including the government (in appropriate cases), directions, orders or writs, including writs in the nature of habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto, certiorari or any of them.

Question 5 : During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding.

Answer 5 : 1 year - During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding than 1 year.

Question 6 : Which feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution?

Answer 6 : Single citizenship - Single citizenship feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution.

Question 7 : which are the representatives of the state in the Rajya sabha elected ?

Answer 7 : Elected members of the state - The representatives of the state in the Rajya sabha are elected by Elected members of the state.

Question 8 : Which Article gives power to the Governor to take additional charge of two or more States?

Answer 8 : Article 153 - Article 153 of Constitution: The Article says that there shall be Governor for each state. The seventh Constitutional Amendment Act, 1956 has facilitated the appointment of the same person as a governor for two or more states.

Question 9 : Citizenship (Amendment) Bill, 2019 will amend.

Answer 9 : Citizenship Act, 1955 - The Union Cabinet headed by PM Modi cleared the Citizenship (Amendment) Bill, 2019 on 4 December 2019. The bill amends the Citizenship Act, 1955. The Bill will now be introduced in the 2019 winter session of the Parliament.

Question 10 : which are Articles 301 to 307 deal with issue?

Answer 10 : Trade, Commerce and Intercourse within the territory of India - Articles 301 to 307 deal with freedom of trade, commerce and intercourse within the territory of India subject to certain limitations.


Selected

 

Indian Law Contributors

krishan

Share your email for latest updates

Name:
Email:

Our partners